Skip navigation MENU

Papierindustrie

De papierindustrie houdt zich bezig met de productie van papier en karton. Een belangrijke gebruiker van papier is natuurlijk de verpakkingsindustrie. Meer dan de helft van al het papier dat op de markt wordt gebracht wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie. In 2019 was dat 1338 kiloton. Gelukkig is papier uitermate geschikt om te recyclen. Nederland is koploper papierrecycling. Circa 90 procent van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld en gerecycled.

Producenten en importeurs die papieren en kartonnen producten op de markt zetten, zijn verantwoordelijk voor het afvalbeheer daarvan. Gemeenten en bedrijfsleven werken samen om jaarlijks minimaal 75 procent van de op de markt gebrachte niet-verpakkingen van papier en karton te recyclen. Oud papier is de belangrijkste grondstof voor nieuw papier en karton. Recycling is daarom essentieel voor de grondstofvoorziening van de industrie. De recyclingdoelstelling van 75 procent wordt dan ook ruimschoots gehaald.

Grondstoffen in de papierindustrie

Van oudsher wordt nieuw papier van hout- of katoenvezels gemaakt. Maar tegenwoordig wordt er ook geëxperimenteerd met andere materialen als suikerbiet, tomatenplanten, bamboe en gerecycled textiel.

Toepassing binnen diverse producten

De papier- en kartonindustrie maakt een breed scala aan producten. Voor de consumentenmarkt is sanitair en huishoudelijk papier een belangrijke tak van sport. Voor drukwerk is er grafisch papier. De verpakkingsindustrie neemt het meeste materiaal af. Daarnaast is er nog speciaal papier en karton, bijvoorbeeld om bankbiljetten van te maken.

AKOS | Partner in de papierindustrie

In de papierindustrie kan AKOS bedrijven bijstaan in het implementeren van nieuwe kwaliteitsverbeterende technologieën. Hierbij kunnen we werkzaamheden op het gebied van engineering en projectmanagement voor rekening nemen. Zo werden bijvoorbeeld liefst zeven van de negen Mechanical Engineers binnen de afdeling ‘Operations Cheese’ van wereldwijde marktleider in kartonnen verpakkingen Tetra Pak ingeleend via AKOS. We voeren nog regelmatig complexe berekeningen en sterkteanalyses voor ze uit.

Bij een fabriek waar basispapier voor de golfkartonindustrie wordt geproduceerd, werd AKOS ingeschakeld om de factory layout in kaart te brengen in één systeem. Ook hebben we gezorgd voor een revisiebeheersysteem om te zorgen dat de informatie actueel en betrouwbaar blijft.

Onze eigen engineers en projectmanagers kijken met een frisse blik en dragen zo nieuwe oplossingen aan. Verder helpt AKOS bij Recruitment van goed opgeleid technisch personeel, met Detachering & Support voor ondersteuning in engineering en constructie en met Procesoptimalisatie op het vlak van productie-efficiëntie en het goed implementeren van energiebesparende maatregelen.

Ondersteuning binnen de Papierindustrie
Actief binnen de papierindustrie en behoefte aan een helpende hand? AKOS helpt graag bij het implementeren van nieuwe kwaliteitsverbeterende technologieën.

Referenties

Development & Engineering