Skip navigation MENU

Ontwerp brugconstructie voor vervoer zware heftrucks voor Broshuis

Broshuis ontwikkelt en produceert opleggers voor speciaal transport. Een kwart van alle diepladers is klantspecifiek, driekwart van het assortiment bestaat uit standaard diepladers. Eén type dieplader is de semi-diepe variant, bestemd voor het vervoer van groot en zwaar materiaal. Op verzoek van een klant ontwikkelde Broshuis een speciale optie voor een semi-dieplader, voor het vervoer van extra zware heftrucks. Een Mechanical Engineer van AKOS ontwierp onderdelen en maakte berekeningen voor deze optie.

Broshuis | Leverancier speciaal- en containertransport

Met 130 jaar ervaring is Broshuis in Nederland de oudste fabrikant van opleggers voor het speciaal transport en containerchassis. Het familiebedrijf is opgericht in Muiden en later verhuisd naar Kampen. Broshuis wordt gedreven door innovatie. Door klantervaringen te verbinden aan technische kennis, realiseert het bedrijf vernieuwende oplossingen.

Ontwerp brugconstructie

Voor de ontwikkeling van de speciale semidieplader schakelde Broshuis de kennis van AKOS in. Een van onze Mechanical Engineers realiseerde een aanzienlijke verhoging van de wieldruk, wat zwaardere beladingen mogelijk maakt. Dit deed hij samen met het hoofd tekenkamer en in afstemming met inkoop, werkvoorbereiding en productie. Om de trailer te verstevigen werd een brugconstructie gemaakt boven de assen, op de spoorbreedte van de heftruck. Bij het ontwerpen werd rekening gehouden met aspecten als de vaststaande hoogte van de dieplader, verlichting, zijgeleiding, maximale afstanden tussen de sjorpunten en eisen van het RDW. Naast deze aspecten moest natuurlijk ook regeltechnisch alles kloppend zijn. Door deze brugconstructie toe te passen, is de wieldruk uiteindelijk van 4 ton naar 16 ton gestegen.

Een van onze Mechanical Engineers realiseerde een aanzienlijke verhoging van de wieldruk, wat zwaardere beladingen mogelijk maakt.

Complexe vraagstukken oplossen

Het ontwerpen en uitdenken van een dergelijke constructie blijkt een heel gepuzzel. “Door de samenhang tussen de onderdelen en de afhankelijkheid van de randvoorwaarden is het constructiewerk nooit 100% te automatiseren. Bij het ontwerpen en berekenen kunnen eenvoudige aspecten het proces heel complex maken. Denk hierbij aan de uit- en inscheerhoeken, vaste maatvoeringen, (internationale) wet- en regelgeving en speciale wensen van de eindgebruiker. Het is vaak een hele klus om alles kloppend te krijgen, maar dit maakt het juist zo uitdagend om in de machinebouw te werken. Ik ben helemaal in mijn element als ik ingewikkelde vraagstukken kan oplossen voor mijn opdrachtgever,” aldus de Mechanical Engineer van AKOS. De brugconstructie bleek een succesvolle toevoeging aan het assortiment van Broshuis: een lichtere uitvoering hiervan wordt nu als optie aangeboden bij álle andere semidiepladers.

De brugconstructie bleek een succesvolle toevoeging aan het assortiment van Broshuis: een lichtere uitvoering hiervan wordt nu als optie aangeboden bij álle andere semidiepladers.

Over AKOS

AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en met hoge kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS als Industrial Development Partner en onze dienstverlening? Neem contact met ons op.

Referenties