Skip navigation MENU

Ontwikkeling machine voor productie zonnecelfolie

Onze klant ontwikkelde een nieuwe technologie om zonnecelfolie op rol te produceren. Zonnecelfolie is een lichtgewicht flexibel product waarmee licht in elektriciteit wordt omgezet. Het bedrijf produceerde zonnecelfolie in een proeffabriek.

De zonnecelfolie wordt gemaakt door zeer dunne zonnecellagen via roll-to-roll processen op een folie aan te brengen en deze vervolgens te voorzien van beschermingslagen en aansluitpunten. Op die manier ontstaat een lichtgewicht zelfklevend laminaat dat eenvoudig op bouwmaterialen verlijmd kan worden. De dunne films, de roll-to-roll processen waarbij kilometer lange folie verwerkt worden, en het eenvoudig installeren van de folie zijn kernfactoren die ervoor moesten zorgen dat zonnecelfolie verwerkt in zonnecelsystemen, leidt tot concurrerende zonnestroomkosten.

AKOS verzorgde de engineering en het projectmanagement voor de capaciteitsvergroting van een APCVD machine (atmospheric pressure chemical vapor deposition) van 350 mm brede baan naar 1400mm breedte. Hiervoor is een volledig nieuwe machine ontwikkeld.

Onder leiding van een projectmanager van AKOS is a.h.v. het Plan van Eisen de machine ontwikkeld, een risicoanalyse uitgevoerd, een begroting opgesteld en zijn planningen gemaakt voor de realisatie. Vervolgens is de detailengineering door AKOS verzorgd, zijn offertes bij machinefabrieken aangevraagd, de inkoop van de delen verzorgd waarbij de projectmanager verantwoordelijk was voor de budgetbewaking. In de productiefase is nauw contact onderhouden om de kwaliteit van machinedelen en onderdelen te bewaken (FAT procedure) en zijn langdurige HAZOP sessies gehouden als basis voor een veilige besturing.

Voor de hardware van deze laatste is ook een SIL rapportage vastgelegd. In de realisatiefase op locatie zijn de SAT procedures opgesteld en is de in bedrijfsname uitgevoerd. Diverse productietesten zijn uitgevoerd inclusief receptontwikkeling, zodat met een volwaardige overdracht aan de productie afgesloten kon worden.