Skip navigation MENU

Flexibele projectondersteuning bij Frisia Zout

In het westen van Friesland, tegen de Waddenzee aan, is een van de drie zoutwinningsbedrijven van Nederland gevestigd: Frisia Zout. Als Industrial Development Partner ondersteunt AKOS het bedrijf met flexibele inzet van projectmanagement en engineering, en specifieke technologische kennis. 

Over Frisia Zout
Frisia Zout is opgericht in 1996 en sinds 2000 onderdeel van de Duitse K+S Groep, een wereldwijde leverancier van mineralen. Het bedrijf produceert hoge kwaliteit zout voor o.a. de chemische, farmaceutische en voedingsindustrie. Ook wordt het zout gebruikt voor waterontharding en strooizout.

Zoutwinning
Momenteel heeft het bedrijf één winningslocatie op land. Hier wordt op een diepte van drie kilometer zout gewonnen en via ondergrondse leidingen naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelbad en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar zout. Een team van vier Projectmanagers met kennis van o.a. mechanical engineering, process engineering, chemie, elektra zijn continu bezig om de productie 24/7, dag in dag uit, zo efficiënt, kwalitatief en duurzaam mogelijk te laten verlopen.

Behoefte aan een hands-on Projectmanager
Al jarenlang wordt een nieuwe winningslocatie voorbereid: zoutwinning onder de Waddenzee. Nu de onderzoeksfase is afgerond en de vergunningen zijn verleend, is een van de Projectmanagers van het projectbureau volledig gealloceerd om dit veelomvattende project in goede banen te leiden. Op het projectbureau ontstond hierdoor behoefte aan een Projectmanager om de doorlopende onderhouds-, verbeterings- en investeringsprojecten te continueren en in goede banen te leiden.

Kwalitatieve oplossing door langdurige samenwerking
Gezocht werd naar een technisch onderlegde Projectmanager met down-to-earth persoonlijkheid en hands-on mentaliteit voor een bepaalde tijd. AKOS heeft al jarenlang contact met Frisia Zout en al vaker projectondersteuning geboden op het gebied van engineering en projectmanagement. Mede door deze langdurige samenwerking kon AKOS de aanvraag snel en adequaat invullen in de vorm van flexibele en tijdelijke projectondersteuning.

Uiteenlopende en veel parallel lopende projecten
In 2018 startte AKOS Project Engineer en Projectmanager Hans bij Frisia Zout. Zijn rol is het in goede banen leiden van uiteenlopende en meerdere parallel lopende projecten. Een van de projecten was het realiseren van een acculaadstation voor elektrische heftrucks inclusief gebouw en compressoren. Hierbij speelden eisen op het gebied van ATEX (explosieveiligheid) en andere bouwkundige wet- en regelgeving een grote rol. Een ander project was het oplossen van een acuut capaciteitsprobleem middels extra zoutaanvoer vanuit Duitsland. Uitdaging was om het binnen twee weken – gedurende de reguliere onderhoudsstop – opgelost te hebben, zodat de productie er niet onder zou lijden. Door het project met het gehele team op te pakken en elke projectmanager hoofdverantwoordelijk te maken voor een van de kennisgebieden; elektra, pompen, transport of leidingwerk, slaagde het team erin om het binnen twee weken te realiseren.

Flexibele inzet van engineering en projectmanagement
Momenteel loopt er een project voor warmteterugwinning. Doel van het project is de restwarmte van het productieproces te hergebruiken, zodat minder stoom nodig is en significant energie wordt bespaard. Het project, onder leiding van Hans, wordt opgepakt met flexibele ondersteuning van AKOS Engineers vanuit Apeldoorn en een parttime ingezette AKOS Projectmanager om de afstemming en uitvoering op afstand te coördineren. Momenteel zit het project in fase 2 en wordt het leidingwerk gefinaliseerd. Voor Frisia Zout is het de eerste keer dat een project van dergelijke omvang extern wordt neergelegd.

Over AKOS
AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS als Industrial Development Partner en onze dienstverlening? Kijk dan op www.akos.nl of neem contact met ons op.