Skip navigation MENU

Flexibele projectondersteuning bij Frisia Zout

In het westen van Friesland, tegen de Waddenzee aan, is een van de drie zoutwinningsbedrijven van Nederland gevestigd: Frisia Zout. Als Industrial Development Partner ondersteunt AKOS het bedrijf met flexibele inzet van projectmanagement en engineering, en specifieke technologische kennis. 

Over Frisia Zout

Frisia Zout is opgericht in 1996 en sinds 2000 onderdeel van de Duitse K+S Groep, een wereldwijde leverancier van mineralen. Het bedrijf produceert hoge kwaliteit zout voor o.a. de chemische, farmaceutische en voedingsindustrie. Ook wordt het zout gebruikt voor waterontharding en strooizout.

Zoutwinning

Momenteel heeft het bedrijf één winningslocatie op land. Hier wordt op een diepte van drie kilometer zout gewonnen en via ondergrondse leidingen naar de productielocatie in Harlingen vervoerd. Daar wordt het opgevangen in een pekelbad en vervolgens in meerdere stappen via een zuiverings- en verdampingsproces omgezet naar zout. Een team van vier Projectmanagers met kennis van o.a. mechanical engineering, process engineering, chemie, elektra zijn continu bezig om de productie 24/7, dag in dag uit, zo efficiënt, kwalitatief en duurzaam mogelijk te laten verlopen.

Behoefte aan een hands-on Projectmanager

Al jarenlang bereidt Frisia Zout een nieuwe winningslocatie voor: zoutwinning onder de Waddenzee. Nu de onderzoeksfase is afgerond, de vergunningen zijn verleend en de projectmanager van het projectbureau volledig gealloceerd is om dit veelomvattende project in goede banen te leiden, ontstond behoefte aan een projectmanager om de doorlopende onderhouds-, verbeterings- en investeringsprojecten te continueren en in goede banen te leiden. Frisia Zout zocht naar een technisch onderlegde projectmanager met down-to-earth persoonlijkheid en hands-on mentaliteit voor een bepaalde tijd.

AKOS heeft al jarenlang contact met Frisia Zout en bood al vaker projectondersteuning. Door deze langdurige samenwerking kon AKOS de aanvraag snel en adequaat invullen met flexibele en tijdelijke projectondersteuning.

Flexibele inzet van engineering en projectmanagement

In 2018 startte AKOS met projectmanagement bij Frisia Zout. Onze rol is het in goede banen leiden van uiteenlopende en meerdere parallel lopende projecten. Een van de projecten was het realiseren van een acculaadstation voor elektrische heftrucks inclusief gebouw en compressoren. Hierbij speelden eisen op het gebied van ATEX (explosieveiligheid) en andere bouwkundige wet- en regelgeving een grote rol. Een ander project was het oplossen van een acuut capaciteitsprobleem door extra zoutaanvoer vanuit Duitsland. Uitdaging was om het binnen twee weken – gedurende de reguliere onderhoudsstop – opgelost te hebben, zodat de productie er niet onder zou lijden.

Door het project met het gehele team op te pakken en elke projectmanager hoofdverantwoordelijk te maken voor een van de kennisgebieden, slaagde het team erin om het binnen twee weken te realiseren.

Warmteterugwinning restwarmte productieproces

Momenteel loopt er een project voor warmteterugwinning. Doel van het project is de restwarmte van het productieproces te hergebruiken, zodat minder stoom nodig is en significant energie wordt bespaard. Het project wordt opgepakt onder leiding van een AKOS projectmanager, met flexibele ondersteuning van AKOS engineers vanuit Apeldoorn en parttime ondersteuning van een collega-projectmanager om de afstemming en uitvoering op afstand te coördineren. Momenteel zit het project in fase 2 en wordt het leidingwerk gefinaliseerd. Voor Frisia Zout is het de eerste keer dat een project van dergelijke omvang extern wordt neergelegd.

Over AKOS

AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en met hoge kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op!

Referenties