Skip navigation MENU

Historie

In 1969 werd AKOS opgericht. Een jaar vol technologische hoogtepunten waarin ook de eerste mens op de maan landde, de basis werd gelegd voor internet en de eerste computergestuurde robotarm werd ontwikkeld. In de jaren daarna vonden nog talloze belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen plaats op financieel, cultureel en technologisch gebied, die impact hebben gehad op ons allen én op AKOS als bedrijf. Mede dankzij deze ontwikkelingen en de ontwikkelingen die AKOS zelf heeft doorgemaakt, zijn we wie we nu zijn en staan we waar we nu staan. Lees hieronder de hele geschiedenis van ruim 50 jaar AKOS!

Akos historie technisch overleg

De oprichting en eerste jaren

In 1969 werd AKOS (Advies en KOnstructiebureau Schippers) opgericht door Jan Schippers, voormalig ingenieur bij VMI Group. De kernactiviteiten van het werktuigbouwkundig ingenieursbureau bestonden uit het ontwerpen en tekenen van productiemachines en installaties. AKOS groeide snel en werd met name binnen de papierindustrie en de zuivelindustrie al snel een begrip.

In korte tijd opende het bedrijf meerdere vestigingen. Ook moest er regelmatig verhuisd worden naar een groter pand vanwege de snelle groei van AKOS. De activiteiten werden geleidelijk uitgebreid met activiteiten op het gebied van projectmanagement, codeberekeningen en mechanische (FEM) en stromingsanalyses. Ook werd er een prototypewerkplaats geopend, welke in 1994 werd verkocht en zelfstandig verder ging als machinefabriek SMB.

AKOS in ontwikkeling

Het bedrijf maakte veel ontwikkelingen mee. Zowel financieel gezien als organisatorisch en qua technologie. Zo werden de tekentafels omgewisseld voor computers en 2D-handtekeningen werden steeds vaker vervangen door 3D-tekeningen en complexe berekeningen. Periodes van zwaar weer wist AKOS telkens weer te boven te komen, om hier een lering uit te trekken voor de toekomst. Dankzij de goede relaties en hoge mate van tevredenheid bleef AKOS, ook na lastige tijden, de meeste van haar klanten behouden.

In 2000, ruim 30 jaar na de oprichting, gaat Jan Schippers met pensioen en wordt AKOS verkocht aan een aantal werknemers van AKOS. Vanaf 2005 participeert AKOS in Eastec, een werving- en selectiebureau voor technische professionals binnen de industrie opgericht door Ben van Vuuren. De twee bedrijven waren complementair aan elkaar. Samen konden AKOS en Eastec zowel in de tijdelijke als de permante behoefte aan technische kennis en capaciteit bij klanten voorzien. Eastec voorzag AKOS tegelijk van nieuwe engineers.

Akos historie engineers

Van technisch naar techniek, mens- en marktgericht

In 2009 wordt AKOS getroffen door de economische crisis. Eastec bleef echter succesvol omdat de vraag naar technische professionals ondanks de crisis hoog bleef. Eastec directeur Ben van Vuuren besluit AKOS over te nemen. Eind 2009 gaat AKOS onder de Eastec AKOS Groep verder en behouden alle AKOS-medewerkers hun baan.

De combinatie Eastec – AKOS verbreedt voor beide ondernemingen de scope. Door de jaren heen versmelten de bedrijven steeds meer en gaan uiteindelijk onder één naam verder: AKOS. Het bedrijf biedt engineering & development, projectmanagement, analyses & simulations en recruitment. Met dit ‘one-stop-shop’-principe kan AKOS haar klanten zo volledig en langdurig mogelijk, en daardoor beter en sneller, ondersteunen. Door deze filosofie zijn er jarenlange klantrelaties ontstaan met gerenommeerde organisaties uit de maakindustrie.

Professionalisering

Het technische DNA van AKOS en de mens- en marktgerichte focus van Eastec vermengen zich steeds meer. De medewerker- en klanttevredenheid staan centraal en er wordt flink geïnvesteerd in het versterken van alle aspecten van de organisatie: kennis en niveau van de medewerkers, arbeidsvoorwaarden, kwaliteitsbeleid, werkprocessen, ICT, organisatiestructuur, wagenpark, etc.. Kortom, ontwikkeling is het centrale thema van AKOS geworden.

Ondanks dat AKOS geen familiebedrijf is, voelt het wel zo. Mede door het mensgerichte karakter, de decennialange ervaring, de lange dienstverbanden en wellicht ook door een aantal vrienden en familieleden die bij AKOS werkzaam zijn of zijn geweest.

One stop shop

In een halve eeuw heeft AKOS zich ontwikkeld van een werktuigbouwkundig ingenieursbureau waar vooral techniek centraal stond, tot een volwaardige industriële ontwikkelingspartner dat hoogwaardige expertise en integrale oplossingen biedt op het gebied van mens, productie en technologie. Dat doen we tenslotte al decennialang met veel plezier en succes!

Inmiddels heeft het bedrijf bijna 150 medewerkers en vestigingen in Apeldoorn (hoofdkantoor), Enschede, Heerenveen, Utrecht en Zwolle.

Wij helpen u graag!