Skip navigation MENU

Historie

In 1969 werd AKOS opgericht. Een jaar vol technologische hoogtepunten waarin ook de eerste mens op de maan landde, de basis werd gelegd voor internet en de eerste computergestuurde robotarm werd ontwikkeld. In de jaren daarna vonden nog talloze belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen plaats op financieel, cultureel en technologisch gebied, die impact hebben gehad op ons allen én op AKOS als bedrijf. Mede dankzij deze ontwikkelingen en de ontwikkelingen die AKOS zelf heeft doorgemaakt, zijn we wie we nu zijn en staan we waar we nu staan. Lees hieronder de hele geschiedenis van ruim 55 jaar AKOS!

Akos historie technisch overleg

De oprichting en eerste jaren

In 1969 werd AKOS (Advies en KOnstructiebureau Schippers) opgericht door Jan Schippers, voormalig ingenieur bij VMI Group. De kernactiviteiten van het werktuigbouwkundig ingenieursbureau bestonden uit het ontwerpen en tekenen van productiemachines en installaties. AKOS groeide snel en werd onder andere binnen de papierindustrie en de zuivelindustrie al snel een begrip.

In korte tijd opende het bedrijf meerdere vestigingen. Ook moest er regelmatig verhuisd worden naar een groter pand vanwege de snelle groei van AKOS. De activiteiten werden geleidelijk uitgebreid met werkzaamheden op het gebied van projectmanagement, codeberekeningen en mechanische (FEM) en stromingsanalyses. Ook werd er een prototypewerkplaats geopend, welke in 1994 werd verkocht en zelfstandig verder ging als machinefabriek SMB.

AKOS in ontwikkeling

Het bedrijf maakte veel ontwikkelingen mee. Zowel financieel gezien als organisatorisch en qua technologie. Zo werden de tekentafels omgewisseld voor computers en werden 2D-handtekeningen steeds vaker vervangen door 3D-tekeningen en complexe berekeningen. In 2000, ruim 30 jaar na de oprichting, gaat Jan Schippers met pensioen en wordt AKOS verkocht aan een aantal werknemers van AKOS.

In 2009 wordt AKOS getroffen door de economische crisis. Ben van Vuuren besluit AKOS over te nemen en eind 2009 gaat AKOS onder de Eastec AKOS Groep verder. De combinatie Eastec – AKOS verbreedt voor beide ondernemingen de scope. Door de jaren heen versmelten de bedrijven steeds meer en gaan uiteindelijk onder één naam verder: AKOS. Het bedrijf biedt engineering & development, projectmanagement, analyses & simulations en recruitment.

Akos historie engineers

Terug naar de oude roots

In 2023 hebben Reinier Jansen en Ferry Boers middels een management buy out 100% van de aandelen van AKOS B.V. overgenomen van Ben van Vuuren. Beiden waren op dat moment al jaren werkzaam binnen AKOS en reeds eindverantwoordelijk voor de bedrijfsvoering binnen het ingenieursbureau. Deze transitie werd begin 2024 afgesloten met een verhuizing naar een nieuw kantoor op het Jean Monnetpark bedrijvenpark. Daarmee keerde het nieuwe AKOS terug naar de oude roots in Apeldoorn.

Uitbreiding in het westen

In juli 2024 is de AKOS groep uitgebreid met de overname van ingenieursbureau Protakt B.V. te Haarlem. De overname paste naadloos in de strategie om meer focus te leggen op de dienstverlening aan serie- en massaproducerende bedrijven en heeft daarnaast het voordeel dat de AKOS groep ook weer in het westen van Nederland is vertegenwoordigd.

Sinds de oprichting in 2011 is Protakt betrokken bij de ontwikkeling van machines in onder andere de Agro en Food industrie. Een van de krachten van Protakt is dat ze met projecten vanaf de fase van product development tot aan de daadwerkelijke product realisatie uit de voeten kunnen. Ze beschikken over een eigen werkplaats waar regelmatig ‘proof of principles’ getest worden en prototypes gebouwd worden.

Professionalisering

De medewerker- en klanttevredenheid staan centraal en er wordt voortdurend geïnvesteerd in het versterken van alle aspecten van de organisatie: kennis en niveau van de medewerkers, arbeidsvoorwaarden, kwaliteitsbeleid, werkprocessen, ICT, organisatiestructuur, wagenpark, etc.. Kortom, ontwikkeling is het centrale thema van AKOS geworden.

Ondanks dat AKOS geen familiebedrijf is, voelt het wel zo. Mede door het mensgerichte karakter, de decennialange ervaring, de lange dienstverbanden en wellicht ook door een aantal vrienden en familieleden die bij AKOS werkzaam zijn of zijn geweest.

Hoogwaardige expertise en integrale oplossing

In meer dan een halve eeuw heeft AKOS zich ontwikkeld van een werktuigbouwkundig ingenieursbureau waar vooral techniek centraal stond, tot een volwaardige industriële ontwikkelingspartner die hoogwaardige expertise en integrale oplossingen biedt. Dat doen we tenslotte al decennialang met veel plezier en succes!

Inmiddels heeft het bedrijf meer dan 120 medewerkers en vestigingen in Apeldoorn (hoofdkantoor), Heerenveen en Haarlem.

Wij helpen u graag!