Skip navigation MENU

Energie-efficiëntere matrijzen voor Thermoware

Thermoware is gespecialiseerd in dunwandige EPS-productiemachines en heeft diverse ontwikkelingen doorgevoerd om het energieverbruik van haar machines te verlagen. Om het energieverbruik nog verder te verlagen is AKOS ingeschakeld. De grootste uitdaging hierbij is om te zorgen dat de energiereductie niet ten koste gaat van de levensduur, betrouwbaarheid en productiesnelheid. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met geschikte productietechnieken van de matrijzen. Op basis van deze simulaties ontwikkelt AKOS een energie-efficiënter concept voor de matrijzen.

EPS-productiemachines van Thermoware

Thermoware is gespecialiseerd in dunwandige EPS-productiemachines. De machines staan internationaal bekend om de hoge kwaliteitsstandaard en betrouwbaarheid. Daarnaast is Thermoware voortdurend aan het innoveren, onder andere op het gebied van productie efficiëntie. Hun huidige machine produceert ongeveer 100 producten per minuut.

Verlaging energieverbruik machines

Thermoware heeft diverse ontwikkelingen doorgevoerd om het energieverbruik van de machines te verlagen. Om het energieverbruik nog verder te verlagen is AKOS ingeschakeld. Voor Thermoware is deze ontwikkeling van groot belang om hun positie in de markt te behouden. De grootste uitdaging hierbij is om te zorgen dat de energiereductie niet ten koste gaat van de levensduur, betrouwbaarheid en productiesnelheid.

Energieanalyse

Eerste stap in het project is het uitvoeren van een energieanalyse, om de verdeling van het energieverbruik te bepalen en vast te stellen welke parameters hierop van invloed zijn. 93% van de totale energiebehoefte zit in het opwarm- en koelproces van de matrijzen. Het overige deel zit in de aandrijvingen van de machine. AKOS richt zich daarom op het onderzoeken van verschillende koel- en verwarmingsmethodes en alternatieve materialen voor de matrijzen.

Behoud van levensduur, betrouwbaarheid en productiesnelheid

De complexiteit zit vooral in de correlatie tussen de variabelen en de invloed die de wijzigingen hebben op de levensduur, betrouwbaarheid en productiesnelheid. Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met geschikte productietechnieken van de matrijzen. Om de stroming van stoom en koelwater in beeld te brengen en de warmtehuishouding van de matrijzen inzichtelijk te maken heeft AKOS van diverse concepten berekeningen en simulaties gedaan. De resultaten hiervan zijn geverifieerd met metingen aan twee bestaande series van matrijzen.

Resultaat

Op basis van deze simulaties ontwikkelt AKOS een energie-efficiënter concept voor de matrijzen. Zodra er overeenstemming is over het concept en het prototype voldoet aan de verwachtingen, zal het in productie worden genomen.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over dit project.

Referenties