Skip navigation MENU

Technische kennis, complexe berekeningen en analyses bij Tetra Pak

Maar liefst zeven van de negen Mechanical Engineers binnen de afdeling ‘Operations Cheese’ van Tetra Pak zijn ingeleend via AKOS. Daarnaast laat Tetra Pak regelmatig complexe berekeningen en sterkteanalyses door AKOS uitvoeren. De ruime ervaring in de voedingssector, de bedrevenheid in het ontwerpen met CAD en Creo Elements én het gemak van ‘alles onder 1 dak’ geven de doorslag bij de keuze voor AKOS.

Verpakkingsproducent Tetra Pak

Tetra Pak is wereldwijd marktleider in kartonnen verpakkingen voor de voedingsindustrie. Het bedrijf ontwikkelt verpakkingen voor vloeibare voedingsmiddel zoals melk, vla, vruchtensappen en conserven. Duurzaamheid en recycling staan daarbij centraal. De verpakkingen van Tetra scoren bijna twee keer beter dan het sectorgemiddelde als het gaat om CO2-uitstoot en ook de allereerste volledig hernieuwbare kartonnen drankverpakking staat op naam van Tetra Pak.

3D-modellen en werktekeningen

De Manager Engineering vertelt: “Wereldwijd levert Tetra Pak hoogwaardige oplossingen voor het produceren, verpakken en distribueren van producten als kaas, melk, groenten, ijs en sappen. Binnen onze afdeling worden standaard kaasproductiemachines gefinetuned op basis van klantspecifieke wensen. Onze engineers werken aan ‘begin-tot-eind oplossingen’, waarbij eisen op het gebied van capaciteit, uitvoering, hygiëne en reiniging voorop staan. In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor de engineers van AKOS, die deze eisen omzetten in 3D-modellen en werktekeningen, waarbij we telkens een stap verder gaan in productoptimalisatie. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen om machines zo kort mogelijk – en toch intensief – te reinigen met meer winst voor de eindklant als resultaat.”

“Onze engineers werken aan ‘begin-tot-eind oplossingen’, waarbij eisen op het gebied van capaciteit, uitvoering, hygiëne en reiniging voorop staan.”

Proactief investeren in kennis

“Mechanical engineers met kennis van de voedingsindustrie – die bovendien bekwaam zijn in CAD en Creo Elements – zijn niet eenvoudig te vinden. Dit is een van de redenen waarom Tetra Pak langdurig vijf tot zeven engineers via AKOS inleent”, geeft de Manager Engineering aan. “Daarnaast investeert AKOS proactief in de competenties van haar medewerkers. Het is cruciaal dat mechanical engineers goed inzicht hebben in de laatste stand van zaken wat betreft het ontwerpen voor de voedingsindustrie, en dus ook bekend zijn met de daarvoor geldende normen en eisen. Om deze kennis te updaten en verder te verdiepen, hebben de mechanical engineers onlangs de cursus ‘Hygiënisch ontwerpen’ via AKOS gevolgd. Ook komt het voor dat we cursussen ‘delen’: over en weer bieden we cursussen aan voor ‘eigen’ en inleen professionals.”

“Mechanical engineers met kennis van de voedingsindustrie – die bovendien bekwaam zijn in CAD en Creo Elements – zijn niet eenvoudig te vinden. Dit is een van de redenen waarom Tetra Pak langdurig vijf tot zeven engineers via AKOS inleent.”

Samenwerking in de keten

“Het is van belang dat onze engineers niet op een eilandje werken. Het mechanisch ontwerpproces staat natuurlijk niet op zichzelf, maar dient optimaal te worden geïntegreerd in een complete installatie. Er moet dus worden samengewerkt en overlegd met automation engineers en technologen. Ook hierin slagen de mechanical engineers van AKOS volledig”, aldus de Manager Enineering.

“AKOS investeert proactief in de competenties van haar medewerkers. Het is cruciaal dat mechanical engineers de meest actuele kennis hebben over het ontwerpen voor de voedingsindustrie.”

Spanning- en sterkte analyses

Tot slot nog een specialisme: spanning- en sterkteanalyses. Ook hiervoor schakelt Tetra Pak  AKOS in: “Het is voor ons lastig deze berekeningen zelf uit te voeren vanwege de lage frequentie waarin ze voorkomen. Sterkteberekeningen maken voor onze machines is ook een vak apart, waarvoor je hoogwaardige tools nodig hebt.” Van de berekeningen en analyses tot het opleiden en inlenen van personeel met branchekennis: het kan allemaal via één contactpersoon bij AKOS worden geregeld. “Super praktisch dat er zich zoveel kennis en kunde onder één dak bevindt,” aldus de Manager Engineering.

Van berekeningen en analyses tot het opleiden en inlenen van personeel met branchekennis: het kan allemaal via één contactpersoon bij AKOS worden geregeld. “Super praktisch dat er zich zoveel kennis en kunde onder één dak bevindt.”

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties