Skip navigation MENU

Ontwikkeling en realisatie controle-unit gietstukken Nefit Industrial

Nefit Industrial is een gerenommeerde industriële toeleverancier van serie-gietwerk in wit smeedbaar gietijzer. Het bedrijf had behoefte aan een controle-unit, die gestraalde gietstukken nadrukt/kalibreert en op maatvoering en eventuele scheurvorming controleert. Een globaal machineontwerp was al door de klant zelf gemaakt. AKOS werd ingeschakeld voor de verdere ontwikkeling en realisatie.

Over Nefit Industrial

Nefit produceert gietstukken in grote aantallen voor o.a. de automotive-, bouw-, verwarmings- en landbouwindustrie. Met ruim 70 jaar ervaring heeft Nefit Industrial zich ontwikkeld tot een vooraanstaande, hightech producent met een toppositie op de Europese markt.

Topkwaliteit, een flexibel productieproces en een klantgerichte werkwijze vormen de basis van Nefit Industrial. Daarbij past een professionele Industrial Development Partner zoals AKOS.

Lengtemeetsysteem en inspectiecamera

In de nieuwe controle-unit wordt met een perskop, doorn en een drukarm gezorgd dat het gietstuk binnen de tolerantiegrenzen aan de maatvoering voldoet. De unit is daarnaast uitgerust met een lengtemeetsysteem om de hoogte van de nokken, voor centreren van het gietstuk in de steigerbuis, te controleren. Bovendien waarborgt een inspectiecamera een vrije rechthoekige opening voor de vergrendelspie. Voor de controle op scheurvorming is een ingenieurs principe ontwikkeld, waar we vanwege geheimhoudingsafspraken helaas geen details kunnen vermelden.

Verbeterde versie

Een senior engineer van AKOS heeft het ontwerp en de detailtekeningen in Solid Works gemaakt voor de realisatie van de eerste unit. Ook begeleidde hij de montage, het testen en het in bedrijf nemen van de unit. Vervolgens is besloten een nieuwe controle-unit in duo-uitvoering te bouwen om de capaciteit te vergroten. De ervaringen die bij de eerste machine zijn opgedaan, zijn gebruikt om verschillende verbeteringen door te voeren. Zo werd de gebruikersvriendelijkheid verbeterd en kon voor service en onderhoud op het touchscreen via de PLC-besturing een TD-stand geactiveerd worden.

De tweede versie van de controle-unit is gebruiksvriendelijker en heeft o.a touch screen bediening.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties