Skip navigation MENU

Ontwikkeling en realisatie controle-unit gietstukken

Nefit Industrial is een gerenommeerde industriële toeleverancier van serie-gietwerk in wit smeedbaar gietijzer. Nefit produceert gietstukken in grote aantallen voor o.a. de automotive-, bouw-, verwarmings- en landbouwindustrie. Er was behoefte aan een controle-unit, die gestraalde gietstukken nadrukt/calibreert en op maatvoering en eventuele scheurvorming controleert. Een globaal machineontwerp was al door de klant zelf gemaakt.

In de unit wordt met een perskop, doorn en een drukarm gezorgd dat het gietstuk binnen de tolerantiegrenzen aan de maatvoering voldoet. De unit is daarnaast uitgerust met een lengtemeetsysteem om de hoogte van de nokken, voor centreren van het gietstuk in de steigerbuis, te controleren. Bovendien waarborgt een inspectiecamera een vrije rechthoekige opening voor de vergrendelspie. Voor de controle op scheurvorming is een ingenieurs principe ontwikkeld, waar we vanwege geheimhoudingsafspraken helaas geen details kunnen vermelden.

Een senior engineer van AKOS heeft het ontwerp en detailtekeningen in Solid Works gemaakt voor de realisatie van de eerste unit en de montage, het testen en de in bedrijfsname begeleid. Vervolgens is besloten een nieuwe controle-unit in duo-uitvoering te bouwen om de capaciteit te vergroten. De ervaringen die bij de eerste machine zijn opgedaan, zijn gebruikt om verschillende verbeteringen door te voeren. Zo werd de gebruikersvriendelijkheid verbeterd en kon voor service en onderhoud op het touchscreen via de PLC besturing een TD stand geactiveerd worden.