Skip navigation MENU

Configure to Order ondersteuning voor Ventilex

Ventilex is marktleider in droogoplossingen. Binnen de productfamilie drogers wordt elk ontwerp aangepast op basis van de klantspecificaties. Dit vraagt om een slim opgezet standaard ontwerp, dat per project geconfigureerd kan worden. AKOS werd ingeschakeld om de werkwijze van Engineering to Order naar Configure to Order om te zetten. Deze werkwijze zorgt voor veel besparing in tijd en daarmee geld.

Ventilex marktleider in droogoplossingen

Ventilex, opgericht in 1965, is vandaag de dag uitgegroeid tot een wereldwijde marktleider in droogoplossingen. Door een combinatie van uitgebreide proceskennis en geavanceerde testmogelijkheden biedt Ventilex altijd de beste én meest passende droogoplossing: maatwerk met een lange levensduur. Daarbij garandeert het bedrijf een aanzienlijke energiereductie. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Configure to Order (CtO)
Ventilex was op zoek naar een manier om de ontwerpstructuur te optimaliseren en wilde van bepaalde producten een te configureren model te maken. Hot item op dit moment is de overgang van Engineering to Order naar Configure to Order. “AKOS heeft Ventilex hierbij geholpen door het definiëren van alle onderdelen en alle mogelijke combinaties”, vertelt onze engineer. “Ook hebben we advies uitgebracht om bepaalde onderdelen of combinaties te vereenvoudigen. Waar mogelijk zijn onderdelen en samenstellingen vereenvoudigd. Zo waren er eerst 6 modellen en nu nog maar 3.”

“AKOS heeft Ventilex geholpen door het definiëren van alle onderdelen en alle mogelijke combinaties. Ook is er advies uitgebracht over mogelijke vereenvoudigingen.”

Masterfile met alle onderdelen

Vervolgens zijn alle modellen geprogrammeerd in CAD. Er is 1 masterfile gemaakt waarin alle mogelijke onderdelen staan. Zo maken wij de juiste delen zichtbaar, en passen wij deze aan, aan de grootte van de configuratie. “Het lastigste aan een grote masterfile was het behouden van overzicht in de onderdelen en de code die achter deze onderdelen hangt”, aldus onze engineer.

“Het proces is gebaseerd op de werkwijze van het bedrijf en zorgt ervoor dat Ventilex in de toekomst zelf aanpassingen kan aanbrengen.”

Aangezien er veel delen aan elkaar gelinkt zijn, heeft een kleine wijziging soms grote impact voor het complete model. AKOS heeft een proces opgesteld, gebaseerd op de werkwijze van Ventilex. Het proces zorgt ervoor dat Ventilex in de toekomst de onderdelen en de configuratie zelf kan aanpassen. Het implementeren van CtO doet Ventilex zelf, maar indien nodig, kan AKOS hier ook bij ondersteunen met projectmanagement.

“De klant bespaart hier per project nagenoeg alle uren mee die normaal gesproken in een 3D-model worden gestoken.”

CtO modellen voor makkelijker en efficiënter produceren

Er zijn talloze combinaties en dus ontwerpvariaties mogelijk. Deze zijn in de testfase allemaal getest. Inmiddels zijn er van de HEC-droger en HCC-droger CtO-modellen beschikbaar. Als volgend model staat de fluid bed dryer op het programma. De te kiezen opties worden geselecteerd aan de hand van een invulscherm en hieruit wordt vervolgens het complete 3D-model opgebouwd. “De klant bespaart hier per project nagenoeg alle uren mee die normaal gesproken in een 3D-model worden gestoken. Alleen bij een special moet er nog een deel handmatig getekend geworden”, geeft onze engineer aan. CtO reduceert niet alleen de engineering-uren, maar zorgt er ook voor dat de modellen en onderdelen altijd up-to-date zijn met de laatste wijzigingen. Deze werkwijze voorkomt dus fouten en verhoogt de kwaliteit.

“Configure to Order voorkomt fouten en verhoogt de kwaliteit.”

Brede samenwerking

Ventilex en AKOS werken al lang samen in de volle breedte. Zo ondersteunt AKOS het projectteam van Ventilex op locatie. Ook voeren wij projecten uit via on-site en in-house Development & Engineering en Detachering & Support. “In een projectteam hebben we bijvoorbeeld voor Ventilex gewerkt aan het opzetten, uitwerken en controleren van P&ID’s en het maken van een layout van een grote luchtbehandelingsinstallatie in een slachterij.”

Over AKOS

Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management. Meer over onze dienstverlening op het gebied van Configure to Order op deze pagina. Of download onze whitepaper van EtO naar CtO!

Referenties