Skip navigation MENU

AKOS ontwikkelingspartner Mitsubishi Elevator Europe

Mitsubishi Elevator Europe heeft AKOS ingeschakeld als partner voor het ontwikkelen en uitwerken van de innovatieve meegroeilift voor de hoogste woontoren van de Benelux. De lift groeit mee met de bouw van het 200 meter hoge gebouw en bevat diverse technische innovaties.

Ontwikkelingspartner met frisse blik

Mitsubishi Elevator Europe (MEE) is als liftleverancier en adviseur verticale mobiliteit aangesloten bij de ontwikkeling en bouw van de Zalmhaventoren in Rotterdam. Door de beperkte externe ruimte was er geen plaats voor een externe lift om bouwmaterialen en bouwvakkers te verplaatsen. MEE kwam met het idee van een innovatieve lift die mee kan groeien met de bouw. Het bedrijf had zelf onvoldoende capaciteit voor het project en zocht een partner die met een frisse blik de ontwikkeling en uitwerking samen met de engineers van MEE kon oppakken.

Mitsubishi Elevator Europe zocht een partner die met een frisse blik de ontwikkeling en uitwerking samen met de eigen engineers kon oppakken.

Mitsubishi Elevator Europe | Zalmhaventoren in Rotterdam

Zalmhaventoren

Flexibel op- en af te schakelen engineering-team

AKOS werkt al jaren samen met Mitsubishi Elevator Europe (MEE), met name op het gebied van werving en selectie en detachering. Door het nauwe contact en haar jarenlange engineering-ervaring kwam AKOS in beeld voor deze opdracht. Vrij snel na het bespreken van de aanvraag kon AKOS aan de slag met het project vanuit het kantoor in Apeldoorn. Een AKOS Lead Engineer was verantwoordelijk voor het ontwerp en de afstemming met het engineeringteam van MEE. Op flexibele basis werden Mechanical Engineers en Structural Engineers ingezet om te werken aan het ontwerp en om sterkteberekeningen uit te voeren.

AKOS werkt al jaren samen met Mitsubishi Elevator Europe, met name op het gebied van werving en selectie en detachering. Op flexibele basis werden Mechanical Engineers en Structural Engineers ingezet om te werken aan het ontwerp en om sterkteberekeningen uit te voeren.

Ontwerp van de innovatieve MEEgroeilift

De innovatieve lift, oftewel de ‘MEEgroeilift’, was bestemd voor een nieuwe woontoren van 200 meter en circa 60 verdiepingen hoog. De lift moest tijdens de bouw met het gebouw ‘meegroeien’. Elke week werd een verdieping op het gebouw gerealiseerd. Per vier verdiepingen werd de machinekamer omhoog verplaatst en werden de kabels verlengd, zodat de lift de nieuw gebouwde verdiepingen kon bedienen. Het idee achter de innovatieve lift is om de bouwvakkers tijdens de bouw van de toren te ontlasten in traplopen en hierdoor tijd te besparen. Dit resulteert uiteindelijk in een snellere bouw en kostenvoordeel. Na oplevering van het gebouw is de lift vervangen door een permanente lift.

Naast dat het concept voor een lift die meegroeit überhaupt al innovatief is, zit de lift vol technische innovaties.

Volop technische innovaties

Mitsubishi Elevator Europe - MEEgroeilift kabel-vierinstallatie

Kabel-vierinstallatie

Naast dat het concept voor een lift die meegroeit überhaupt al innovatief is, zit de lift vol technische innovaties. Zo moest de volledige kabellengte vanaf het begin van de bouw al in de rolruimte zitten en per verhoging gevierd worden. Dit vergt een innovatieve oplossing voor de rolruimte en vierinstallatie. Een andere uitdaging was de kabelklem. Bij normale liften gebruikt men vaak een 1:1 ophanging met een vast ophangpunt en is de kabelklem geen issue. Maar om het stapsgewijs vieren van de kabels mogelijk te maken, heeft de MEEgroeilift een 2:1 ophangsysteem. Dit vergt een speciale kabelklem. De kabel moet stevig genoeg klemmen, maar absoluut niet beschadigen. AKOS bedacht samen met MEE een constructie met voldoende klemkracht, maar zeer lage vlaktedruk om beschadigingen te voorkomen.

Om het mogelijk te maken dat de machinekamer periodiek omhoog verplaatst kan worden, zijn uitschuifbare balken geplaatst aan de onderkant. Deze werden ingeschoven bij het verplaatsen van de lift en uitgeschoven om de lift weer op de tijdelijke positie te zetten. Deze schuifbalken moesten uiteraard de grote krachten van het gewicht van de lift kunnen weerstaan.

Investering terugverdienen met tijdsbesparing

Het verplaatsen van de lift duurt ongeveer een dag. Om te voorkomen dat de bouwvakkers tijdens deze dag de volledige hoogte moeten traplopen, is voor twee MEEgroeiliften gekozen. De investering wordt teruggewonnen door de tijd die hiermee bespaard wordt. Om de twee weken werd één van de liften vier verdiepingen omhoog geplaatst en konden de bouwvakkers de andere lift gebruiken.

Na het succesvol afronden van testfase bij Mitsubishi Elevator Europe in Veenendaal, zijn begin 2020 de liften in het gebouw geplaatst na de oplevering van de eerste verdiepingen. De basiscomponenten van de definitieve lift zijn boven de machinekamer al in de liftschacht gemonteerd. Na oplevering zijn de groeiliften eenvoudig omgebouwd naar de permanente persoonsliften. De tijdelijke componenten zijn hierbij vernieuwd om een hoge eindkwaliteit te garanderen.

Schuifsysteem - Mitsubishi Elevator Europe MEEgroeilift

Schuifsysteem

Over Mitsubishi Elevator Europe

Mitsubishi Elevator Europe bestaat al ruim 65 jaar en is onderdeel van de Japanse Mitsubishi Electric groep. Vanuit het hoofdkantoor in Veenendaal bedient Mitsubishi dagelijks verschillende vestigingen en klanten in Europa. Mitsubishi Elevator Europe staat bekend om haar hoogwaardige en duurzame liften. Het bedrijf heeft zeer uitgebreid productportfolio van talloze lifttypes en maatwerkoplossingen en verzorgd tevens ook het liftonderhoud en liftrenovaties.

Meer informatie

Bekijk hier een video over de MEEgroeilift en lees hier meer informatie. Bent u net als Mitsubishi Elevator Europe op zoek naar een innovatieve ontwikkelingspartner en engineers die flexibel kunnen worden ingezet? Neem dan contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte. Wij helpen u graag!

Referenties