Skip navigation MENU

Jarenlange, intensieve en succesvolle samenwerking met Nestlé

Het eerste contact tussen AKOS en voedingsmiddelenproducent Nestlé werd in 2010 gelegd. Was de samenwerking aan het begin vooral gericht op het inzetten van projectmanagers on-site en het uitvoeren van engineering werkzaamheden op het ingenieursbureau, in de loop der jaren heeft de samenwerking zich in de volle breedte ontwikkeld.

Voedingsmiddelenproducent Nestlé

Nestlé is het grootste bedrijf ter wereld in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf voert meer dan 2000 merken en is aanwezig in 187 landen over de hele wereld. De missie van Nestlé is het ‘Verbeteren van levenskwaliteit en bijdragen aan een gezondere toekomst’. De babyvoeding-gigant wil helpen een betere en gezondere wereld te creëren en mensen inspireren om gezonder te leven.

Detachering en projectmanagement

Sinds 2010 zijn er binnen Nestlé meerdere projectmanagers, mechanical en elektrotechnische engineers van AKOS op detacheringsbasis ingeschakeld. AKOS is daarmee een vaste waarde geworden binnen de meest uiteenlopende projecten. “AKOS heeft in de afgelopen jaren aangetoond een vakbekwame en betrouwbare partner voor Nestlé te zijn”, aldus de end-to-end Projectmanager.

“AKOS heeft in de afgelopen jaren aangetoond een vakbekwame en betrouwbare partner voor Nestlé te zijn.”

Ingenieus proces om eiwitten te veranderen

Vier AKOS mechanical en automation engineers werkten ook mee aan het project “Goopl: de realisatie van een gloednieuwe babyvoedingsfabriek in Nunspeet. De fabriek werd met een investering van 80 miljoen euro uitgebreid met een innovatieve technische installatie voor de productie van speciale zuigelingenvoeding. De grondstof die Nestlé gebruikt voor voeding voor baby’s met een eiwitallergie is tóch koemelk. Van Nederlandse koeien.

Met behulp van een technische installatie veranderen laboranten de vorm van het eiwit– ze delen het in kleine stukjes – waardoor het lichaam het niet meer als eiwit herkent. Zo kan de baby de voedingsstoffen wel opnemen. Nestlé is wereldwijd de enige aanbieder van deze speciale zuigelingenvoeding. Hoewel het percentage baby’s met deze specifieke allergie in Nederland relatief laag is, loopt dit in sommige geïndustrialiseerde landen op tot 10 procent. Een arts moet de speciale babyvoeding voorschrijven. Daarom staat deze niet op de schappen van supermarkten en drogisterijen, zoals reguliere babyvoeding, maar wel op die van apotheken.

Rol AKOS-engineers

Aan de fabrieksuitbreiding werkte een internationaal projectteam, bestaand uit 35 professionals met 10 verschillende nationaliteiten. Een hele uitdaging, alleen al op het communicatievlak. Speerpunten binnen het project waren veiligheid en hygiëne. Dit laatste vanwege de aard van de bedrijfstak en in het bijzonder vanwege de specifieke allergenen. Binnen het team was één van de vier AKOS-professionals verantwoordelijk voor het coördineren van de 3D-engineering, waarbij onder meer leidingwerk en machines in het gebouw worden geplaatst en gecontroleerd op eventuele knelpunten. “Deze engineer coördineerde en controleerde het 3D-model in AutoCAD; erg belangrijk om ‘collisions’ in het ontwerp te voorkomen”, vertelt de Projectmanager. “Door reguliere coördinatievergaderingen met alle betrokken partijen te houden, vonden we gezamenlijk altijd een passende oplossing.” Verder werkten de AKOS-engineers aan de ontwikkeling van processchema’s, boorplannen voor het leidingwerk, automation en ondersteunden zij bij de 3D-engineering.

“Door reguliere coördinatievergaderingen met alle betrokken partijen, vonden we gezamenlijk altijd een passende oplossing.”

Over AKOS

AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en met hoge kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS als Industrial Development Partner en onze dienstverlening? Neem contact met ons op.

Referenties