Skip navigation MENU

Ontwikkeling nieuwe module voor flexo printingmachine

AKOS kreeg de opdracht van een machinebouwer om een nieuwe module voor een flexo printingmachine te ontwikkelen. Een project met een omvang van ruim 8.000 engineering-uren en een doorlooptijd van ca. 9 maanden. Het project werd op ons kantoor in Apeldoorn uitgevoerd met een projectteam dat in de piekperiode bestond uit een lead engineer, twee design engineers en vijf mechanical engineers.

Uitdagingen

AKOS Lead Engineer Huub over het project: “Het was een omvangrijk project met meerdere uitdagingen. Zo werkte de klant zelf met CAD systeem Catia, dat binnen de machinebouw zelden wordt gebruikt en waarmee AKOS geen ervaring had. Daarnaast was de doorlooptijd van het project relatief kort, omdat er bij de klant grote commerciële belangen speelde. Daardoor moest er in korte tijd een stevig projectteam worden geformeerd.

Gelukkig konden we al snel vijf van onze eigen engineers vrijmaken voor het project. Drie ontbrekende mechanical engineers konden we van externe partners betrekken, waarbij er één veel kennis had van Catia zodat hij de engineers “on the job” snel op weg kon helpen met het pakket. De Catia licenties werden deels ter beschikking gesteld door de klant zelf en deels door één van onze partners.

Met twee ervaren design engineers en mijn ervaring als lead engineer, was er ruim voldoende kennis, ervaring en creativiteit aanwezig om het project inhoudelijk en qua organisatie goed te laten verlopen. De vijf geroutineerde mechanical engineers zorgden ervoor dat de ontwerpen vlot en nauwkeurig werden uitgevoerd, zodat de deadline kon worden gehaald. De communicatie met de klant verliep soepel, op afstand via teamviewer en via wekelijks overleg. Na 9 maanden konden we het project met succes opleveren!

Later zijn we nog bij de klant uitgenodigd om de machine in bedrijf te zien. Het gaf natuurlijk een geweldige kick om het resultaat van onze maandenlange inspanning in de praktijk te zien en ook nog te horen dat de machine al snel een commercieel succes werd voor onze klant.

Hiermee blijkt weer: succesvolle projecten draaien om kennis, ervaring en creativiteit!”

Kenmerken

Globale specificaties drukmachine

  • Bedrukken van ronde, conische en platte voorwerpen;
  • Aantal producten: 600 per minuut;
  • Aantal kleuren: 8.

Gebruikte technologieën

  • Hoogwaardige machinebouw, opgebouwd uit veel complexe aluminium onderdelen;
  • Servo aandrijvingen met tandwielen, tandriemen en spelingsarme lageringen;
  • Gekoelde walsen met onderlinge verstellingen zowel axiaal, radiaal als rotatie.

Projectuitvoering

  • Uitvoering deels op basis van regie met kosten ramingen en voorgangsrapportage en deels op basis van vaste prijs met duidelijk gespecificeerd eisenpakket;
  • Wekelijks projectoverleg, eventueel op afstand met teamviewer;
  • Oplevering van 3D files in Catia en gecontroleerd hoogwaardig tekeningen pakket met vorm en plaats toleranties.