Skip navigation MENU

Ontwerp, engineering en projectmanagement van productiemachine

Onze klant had samen met een levensmiddelenproducent een nieuw concept deksel (ca. ø 120 mm) voor blikken babyvoeding ontwikkeld. Het betrof een hoge deksel, voorzien van een aluminium ‘tagger’. Eén van de belangrijkste machines in het productieproces is de sealmachine. 

AKOS verzorgde het ontwerp en de engineering van deze productiemachine. De machine heeft een output van 2 x 125 deksels per minuut (twee rijen). De machine stanst een aluminium tagger uit een rol folie en sealt deze middels een verwarmings-element met een aandrukkracht van 1,5 kN aan de deksel. De cyclustijd bedraagt 0,48 sec. per deksel, waarvan ca. de helft transporttijd is.

De horizontale verplaatsing van de deksel wordt via een ingenieus grijpersysteem met tandriemen gerealiseerd; de verticale verplaatsing van de tafels waarop de deksels liggen naar het snij- en sealgereedschap middels diverse nokkenschijven. Er treden per cyclus momentaan versnellingen op van maximaal 200 g. Er is voor nokkenmechanismen gekozen omdat servomotoren zowel in snelheid als krachtentechnisch niet betrouwbaar in reproduceerbaarheid bleken. De nokkenschijven zijn geoptimaliseerd middels het programma Tadsoc, ontwikkeld door de TU Delft. Hiermee kunnen voorgeschreven snelheden en versnellingen van de nokrol worden geoptimaliseerd.

Er zijn 5 machines gebouwd. AKOS heeft het projectmanagement, de engineering en de CE markering uitgevoerd.