Skip navigation MENU

Projectmanagement en engineering van high speed productiemachine

Bij het ontwikkelen van een verpakking komt heel wat kijken. Niet alleen het ontwerp moet goed zijn, ook de productie moet efficiënt gebeuren. En dat vereist weer een goed doordachte productiemachine. Een van onze klanten schakelde AKOS in voor het projectmanagement en het ontwerp en de engineering van een verpakkingsmachine voor een nieuw model deksels. Daarna verzorgde AKOS ook de CE-markering.

Nieuw concept deksel

Onze klant ontwikkelde samen met een levensmiddelenproducent een nieuw concept deksel (ca. ø 120 mm) voor blikken babyvoeding. Het betrof een hoge deksel, voorzien van een aluminium ‘tagger’. Eén van de belangrijkste machines in het productieproces is de sealmachine. AKOS verzorgde het ontwerp en de engineering van deze productiemachine. De machine heeft een output van 2 x 125 deksels per minuut (twee rijen). De machine stanst een aluminium tagger uit een rol folie en sealt deze met een verwarmingselement met een aandrukkracht van 1,5 kN aan de deksel. De cyclustijd bedraagt 0,48 sec. per deksel, waarvan ca. de helft transporttijd is.

Eén van de belangrijkste machines in het productieproces is de sealmachine. AKOS heeft het projectmanagement, de engineering en de CE-markering uitgevoerd.

Ingenieus systeem

De horizontale verplaatsing van de deksel gebeurt via een ingenieus grijpersysteem met tandriemen. De verticale verplaatsing van de tafels waarop de deksels liggen naar het snij- en sealgereedschap, gebeurt via diverse nokkenschijven. Per cyclus treden momentaan versnellingen op van maximaal 200 g. Er is voor nokkenmechanismen gekozen omdat servomotoren zowel in snelheid als krachten-technisch niet betrouwbaar bleken in reproduceerbaarheid. De nokkenschijven zijn geoptimaliseerd met het programma Tadsoc, ontwikkeld door de TU Delft. Hiermee kunnen voorgeschreven snelheden en versnellingen van de nokrol worden geoptimaliseerd. Er zijn 5 machines gebouwd. AKOS heeft het projectmanagement, de engineering en de CE-markering uitgevoerd.

De nokkenschijven zijn geoptimaliseerd met het programma Tadsoc, ontwikkeld door de TU Delft.

Over AKOS

AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en met hoge kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties