Skip navigation MENU

Machinebouw

In de branche machinebouw, ook wel de machine-industrie, werken bedrijven aan de productie en het onderhoud van machines. Dit kan zeer uiteenlopend zijn:  van kleine machines tot grote productielijnen. In Nederland zijn veel machinebouwers actief. Ze leveren hun eindproducten in Nederland maar exporteren deze ook wereldwijd. De machinebouw is een hele brede en diverse branche. Machines en productielijnen zijn er in alle denkbare sectoren. Denk bijvoorbeeld aan machines en productiemiddelen voor de voedingsmiddelenindustrie, chemie, metaal, warehousing, of de agrarische sector.

Smart Industry

Een van de belangrijkste trends in de machine-industrie is Smart Industry. Deze trend wordt ook vaak aangeduid met de overkoepelende term Industry 4.0. Het staat voor de steeds verdere digitalisering en automatisering van alle productiemiddelen en processen in de algehele industrie. Als toeleverancier aan alle verschillende branches heeft de machinebouw hier dus continu mee te maken.

Door een toenemend tekort aan technisch geschoold personeel en hoge loonkosten is automatisering en robotisering een must. Simpele en eentonige taken zoals het beladen en ontladen van machines, of het vervoeren van materiaal binnen de fabrieksmuren kunnen worden overgenomen door robots, cobots of AGV’s. Daarnaast is, doordat alle machines en productiemiddelen op elkaar zijn aangesloten (Internet of Things), overzichtelijk wat de actuele bezetting is en kan dit geoptimaliseerd worden. Hierdoor kan ook beter ingespeeld worden op trends als een grotere diversiteit aan producten (high mix), steeds kleiner wordende productieseries (low volume) en steeds complexere producten.

Diensten

AKOS biedt ondersteuning aan bedrijven bij al deze bovenstaande uitdagingen met een breed palet aan diensten. Op het gebied van Engineering & Development, voor het ontwerpen van een nieuwe machinelijn bijvoorbeeld en ook bij Projectmanagement en Consultancy, voor het adviseren en uitvoeren van investeringsprojecten. Maar AKOS helpt klanten ook met Detachering & Support voor extra engineeringondersteuning en een frisse blik, tot Recruitment voor het aanvullen van je vaste hoog opgeleid technische personeel. Op al deze vlakken biedt AKOS een helpende hand. Als fabrikant van machines, apparaten, procesinstallaties, dockingstations, logistieke- en transportsystemen, liften, schepen, trailers, en militaire- en speciale voertuigen kun je optimaal profiteren van de jarenlange ervaring die wij in deze diensten in huis hebben.

Ondersteuning binnen de Machinebouw
Actief binnen de machine-industrie en behoefte aan een helpende hand? AKOS helpt graag bij het uitwerken van alle digitalisering- en automatiseringsvraagstukken.

Referenties

Development & Engineering