Skip navigation MENU

Voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie is de branche van fabrikanten die grondstoffen verwerken tot voedingsmiddelen. Het is een van de grootste industrieën van Nederland. Onder de voedingsmiddelenindustrie vallen bakkerijen, de suikerindustrie, aardappelverwerkers, visverwerkers, de vleeswarenindustrie, slachterijen en de zuivelindustrie. Veelvoorkomende processen die binnen de voedingsindustrie worden gebruikt, zijn bereidingsprocessen, homogeniseren, koelen, steriliseren, snijden en verpakken. Dit gebeurt met ovens, mengketels, snijmachines en verpakkingsmachines die aan streng hygiënische eisen moeten voldoen.

Voedselveiligheid, hygiëne en kwaliteit

Als de voedselveiligheid niet op orde is, kunnen consumenten gevaar lopen. Daarom zijn hygiëne en kwaliteit belangrijke thema’s binnen de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven in deze branche, zowel producenten als machinebouwers, zullen moeten voldoen aan strenge eisen, normen en richtlijnen.

Normen en richtlijnen

Het HACCP-plan is een van de richtlijnen die door de Europese Unie wordt opgelegd aan voedselverwerkers. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bedrijven zullen volgens dit plan het hele eigen productieproces moeten analyseren om te bepalen waar potentiële gevaren voor de voedselveiligheid zitten. Vervolgens moeten ze aangegeven hoe de organisatie deze risico’s beheerst. Voor machinebouwers die leveren aan voedselverwerkende bedrijven zijn er verschillende Europese normen om in acht te houden. De Hygenic Design Norm HDN is een praktische invulling en leidraad hierbij.

Globalisering voedselconsumptie

Voedsel wordt steeds meer wereldwijd verhandeld. Dit vraagt een internationale benadering van voedselveiligheid en -kwaliteit. Traceerbaarheid van voedsel en de herkomst ervan is een belangrijk onderwerp om de kwaliteit en de hygiënenormen te kunnen bewaken. Technologische ontwikkelingen maken steeds meer mogelijk op het gebied van traceerbaarheid. Dat komt ook de voedselveiligheid ten goede.

AKOS | Partner in de voedingsmiddelenindustrie

In de voedingsmiddelenindustrie kan AKOS bedrijven bijstaan in het implementeren van nieuwe kwaliteitverbeterende technologieën en in het bewaken van de voedselveiligheid door extensieve kennis van hygiënisch ontwerpen. Hierbij kunnen we werkzaamheden op het gebied van engineering en projectmanagement voor rekening nemen.

Onze eigen engineers en projectmanagers kijken met een frisse blik en dragen zo nieuwe oplossingen aan. Andere zaken waar AKOS bij kan helpen zijn Recruitment van goed opgeleid technisch personeel, Detachering & Support voor ondersteuning in engineering en constructie en Consultancy op het vlak van productie-efficiëntie en het goed implementeren van voedselveiligheidgerelateerde maatregelen.

Ondersteuning binnen de Voedingsmiddelenindustrie
Actief binnen de voedingsmiddelenindustrie en behoefte aan een helpende hand? AKOS helpt graag bij implementeren van nieuwe kwaliteitverbeterende technologieën en bij het bewaken van de voedselveiligheid.

Alle referenties

Development & Engineering