Skip navigation MENU

Projectmanagement nieuwe productielijn Friesland Campina

anwege de toegenomen vraag, het vrijkomen van de melkquota en gelijktijdig het introduceren van een nieuwe moderne verpakking, ontwikkelde Friesland Campina een nieuwe productielijn voor het vullen van blikjes met ingedampte (gevaporiseerde) melk. AKOS was verantwoordelijk voor het ontwerpen en realiseren van deze productielijn.

Over Friesland Campina

Met bijna 24.000 medewerkers in 36 landen maakt Friesland Campina melk- en zuivelproducten voor meer dan 100 landen. Het bedrijf voert verschillende productgroepen waaronder zuivel, kaas, boter en melkpoeder en natuurlijke ingrediënten voor de voedingsindustrie. Friesland Campina behoort tot de grootste zuivelcoöperaties ter wereld.

Capaciteit verhogen met nieuwe productielijn

De nieuwe vullijn van Friesland Campina kent een geavanceerd proces. Een bussentunnel voert de blikjes en deksels aan vanuit de blikafdeling. Vervolgens vindt het vulproces plaats via de vul-, sterilisatie- en bufferruimten. Hierna worden de blikjes via banen vervoerd naar de etiketteerruimte en de verpakkingshal. In dit proces vinden veel deelprocessen plaats die allemaal optimaal op elkaar zijn afgestemd: vullen, sluiten, controleren printen, bufferen, (check)wegen, sorteren, steriliseren, reinigen, drogen en opnieuw (check)wegen en transporteren of bufferen in geval van calamiteiten. Met de nieuwe lijn wilde Friesland Campina de capaciteit aanzienlijk verhogen en het vulproces op een hoger niveau brengen. Door AKOS in te schakelen, haalde het bedrijf de nodige kennis en ervaring in huis om deze doelstelling te realiseren.

Door AKOS in te schakelen, haalde het bedrijf de nodige kennis en ervaring in huis om de doelstelling te realiseren van capaciteitsverhoging en procesverbetering.

Cleaning In Place (CIP)

Door de processen onder meer met P&ID’s goed onder de loep te nemen, is de capaciteit gestegen van 350 naar 1200 stuks per minuut. Daarbij rekening houdend met zo min mogelijk verspilling, de rotatiesnelheid van de vulcarrousel, de vulhoogte en het schuimgehalte van de melk. Het reinigingsproces verloopt via een dedicated CIP-installatie. De tanks, pompen en leidingen worden automatisch gereinigd, zonder dat ze gedemonteerd, verplaatst of uit elkaar gehaald hoeven te worden. Door de besturing slimmer op te bouwen, kunnen problemen in capaciteit van de lijn sneller en beter worden opgelost. De capaciteit is gestegen van 350 naar 1200 stuks per minuut.

Door de besturing slimmer op te bouwen, kunnen problemen in capaciteit van de lijn sneller en beter worden opgelost. De capaciteit is gestegen van 350 naar 1200 stuks per minuut.

Nuchter projectmanagement

Het valideren was een complexe taak. Hoe leg je voor elk deelproces en elk gebruikt element – binnen een krap tijdsbestek– op een zuivere manier de kwalificaties vast? Door het opdelen van de stappen en elementen, de ervaring van de projectmanager van AKOS en de constructieve en vakkundige samenwerking binnen het team (technische dienst, procesmanagement en productie) is het gelukt om dit goed van de grond te tillen. De vernieuwde 170 grams blikjes ingedikte melk worden momenteel succesvol geëxporteerd naar Griekenland, Arabië en Azië.

Met de juiste projectmanagement aanpak van AKOS en de constructieve en vakkundige samenwerking binnen het team (technische dienst, procesmanagement en productie) is het gelukt om het project goed van de grond te tillen.

AKOS kreeg in dit project de ruimte en het budget om zelf beslissingen te nemen. Het is daarbij altijd ons doel om oplossingsgericht te werken en vooral praktisch te blijven. Wij werken altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Onze uitdaging ligt in het scheiden van het nuttige van het minder nuttige en vooral het behouden van het overzicht zodat het management zijn handen zoveel mogelijk vrij kan houden.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties