Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

ISO 9001: bittere noodzaak of achterhaalde geldklopperij?

AKOS heeft afgelopen week een korte enquete uitgezet onder een groot aantal industriële bedrijven in Nederland, met betrekking tot het belang van ISO 9001 certificering van toeleveranciers. Voor sommige organisaties is het ISO certificaat een voorwaarde voor leveranciers om zaken met hen te kunnen doen. Voor anderen is het een achterhaald en duur systeem, dat weinig zegt over de kwaliteit van de dienst of het product. 

AKOS is al jaren ISO gecertificeerd en vroeg zich af hoe de Nederlandse industrie hier anno 2014 nog over denkt. 

Hieronder de resultaten van de enquete, met daaronder wat quotes van respondenten. Er staan interessante, soms prikkelende opvattingen tussen, die genoeg stof bieden voor discussie. 

Mocht u zich geroepen voelen? Reageer gerust onder dit artikel! U wordt dan automatisch via de mail op de hoogte gehouden van andere reacties.

Poll-ISO9001.png

Enkele quotes van respondenten 

ISO 9001 voor onze leveranciers is wel belangrijk, maar is geen absolute eis die wij aan onze leveranciers stellen. Er zijn ook andere beweegredenen om een leverancier goed te keuren en indien leveranciers niet ISO-9001 gecertificeerd, zijn worden ze wel geacht een aantoonbaar goed werkend kwaliteitsmanagement systeem te hebben.

Prijs en prestatie staat voorop, als ze dan ook iso 9001 gecertificeerd zijn scheelt het ons wel bij de beoordeling van de leveranciers, dus bij gelijke prijs en prestaties heeft iso 9001 wel een pré.

Het is wel belangrijk om een kwaliteitssysteem te hebben welke geaudit wordt, dit kan ook een ander systeem dan ISO9001 zijn.

Wij zijn gecertificeerd geweest. Het is de grootste geldroof die er is. Het bezwaart de organisatie, stelt als alles op orde is nieuwe verplichtingen die absoluut niets hebben met kwaliteit van het product zelf, laat staan de handboeken die up to date moeten zijn. Geldklopperij. Sinds wij er vanaf zijn draait alles beter. Kwaliteit in je organisatie haal je met de juiste mensen op de juiste plaats en systeem borging zelf in vorm van op maat software. In 2001 werd er internationaal nog om gevraagd, sindsdien nooooit meer.

Een organisatie wordt niet Lean and Mean door ISO certificering. Gezond boereverstand brengt de wereld een stuk verder!

Het antwoord komt vooral voort uit formele eisen vanuit onze klanten. In de praktijk kunnen wij prima werken met bedrijven die niet ISO9001 gecertificeerd zijn.

Ik ken maar weinig organisaties waar een ISO certificatie daadwerkelijk iets toevoegt aan de kwaliteit van de prestatie. Vaak zijn het twee gescheiden werelden: de operatie waar daadwerkelijk een prestatie wordt geleverd en een separate Q-afdeling die een ISO certificaat 'overeind' houdt.

Wij zitten in de voedingsmiddelen verpakkingsindustrie, daar is een certificaat dat wat over de hygiene status en aanpak van het bedrijf zegt, erg belangrijk. Belangrijker dan ISO zelfs.

Wij horen al in geen tijden meer iets van ISO9001. Door ons wordt hier geen enkele aandacht aangegeven. Voor klanten die dit normaal eisen hebben wij als leverancier een uitzondering. Er is hier ook geen belangstelling om hier wat mee te doen.

Systematiek van ISO certificaat zegt iets over borging van kwaliteit, processen ed. En dat is nodig.

Wij stellen procedures en technische specificaties en de leveranciers moeten zich hieraan houden. Bij het ontstaan van technische problemen, wordt het door onze Materials Engineering Consultants bijgestuurd. 

Publicatiedatum: 24 oktober 2014
Neem contact op
Wouter van ReeDirecteur