Skip navigation MENU

04-06-2020

FME interviewt AKOS over impact coronacrisis

Deze week verscheen het interview ‘Innovatief door de crisis’ met AKOS door FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Hieronder een korte samenvatting van dit interview over de impact van de coronacrisis en de belangrijke rol voor innovatie. Het volledige verhaal lees je hier terug.

Door de coronacrisis komen techbedrijven voor grote uitdagingen te staan. FME stelde de volgende vragen: Hoe kun je de uitdagingen het hoofd bieden? Hoe deal je met onzekerheid? Hoe creëer je perspectief en kansen voor je bedrijf? Hoe hou je kennis en je mensen aan boord? En welke rol speelt innovatie daarbij?

Wat doet COVID-19 met AKOS?

Als advies- en ingenieursbureau richten wij ons op de optimale inzet van mensen, productie en technologie bij industriële bedrijven. De impact van COVID-19 is hoog, onze kernactiviteiten zijn sterk afhankelijk van het investeringsklimaat en vertrouwen. Er was direct veel minder werk voor onze adviseurs en ingenieurs. Gelukkig zijn we financieel gezond, dus we hebben een goede uitgangspositie. En dankzij het steunpakket van de overheid konden wij al snel vooruitkijken naar de kansen van deze situatie.

Hoe speelt AKOS hierop in met innovatie?

Vanaf het begin van deze crisis is het onze doelstelling geweest om met zoveel mogelijk medewerkers en klanten goed uit deze situatie te komen. Onze aanpak is daarop afgestemd. Voor onze relaties willen we een partner zijn die met ze meedenkt en waar ze op kunnen bouwen. Juist de bedrijven die het nu moeilijk hebben en noodgedwongen moeten snoeien in hun kosten voor ontwikkeling. Onze medewerkers worden gedreven door inhoudelijk interessant werk. Daarom zijn we intern gestart met ontwikkelteams die inspelen op trends in de markt als digitalisering, nieuwe (sleutel)technologieën, duurzaamheid en energie. De kennis die we in deze teams ontwikkelen koppelen we aan vraagstukken van onze klanten en we zoeken actief andere samenwerkingsverbanden op. Zo werken we aan het vernieuwen van ons eigen portfolio en helpen we tegelijkertijd onze relaties vooruit. Meer informatie over Industrial Development tijdens corona-tijd vind je hier.

Een mooi voorbeeld is de samenwerking met het bedrijf IDPartners om onze kennis gebundeld aan te bieden aan bedrijven die op zoek zijn naar een onafhankelijke, frisse blik op de innovatie van hun producten en processen. Daarnaast staan wij ervoor open om onze kennis en kunde belangeloos in te zetten op actuele maatschappelijke vraagstukken.

Tips voor collega’s in de tech

Kijk vooruit naar de ontwikkeling van je markt, product, productie, supply chain en – last but not least – je mensen. Denk in scenario’s en werk intensief samen met bedrijven die je kunnen ondersteunen. Laat mensen zoveel mogelijk meedenken in verbetertrajecten en zie de NOW-steun als een mooie kans om je organisatie sterker uit de crisis te laten komen.

Lees hier het volledige FME-interview.

Referenties