Skip navigation MENU

20-02-2020

Tips voor hogere medewerkertevredenheid, prestaties en loyaliteit

Optimale inzet van mensen is een van de bepalende factoren voor het succes van uw organisatie. Hoe kunt u vanuit HR of als teamleider zorgen voor een hogere medewerkertevredenheid, betere prestaties en meer loyaliteit van uw team? Als advies- en ingenieursbureau zijn wij kennispartner op het gebied van mens, productie en technologie, waarbij we zowel analyse en advies als oplossingen bieden. Hieronder enkele tips om het beste uit uw team te halen.

Team boven bedrijf

Zorg dat uw medewerkers tevreden zijn over hun team. Bij hoge teamtevredenheid is de kans groot dat uw medewerkers langer bij uw bedrijf blijven werken. Teamtevredenheid is zelfs belangrijker voor hun loyaliteit dan tevredenheid over het bedrijf in het algemeen. Dit laatste is wél doorslaggevend om te zorgen dat iemand überhaupt gaat solliciteren.

Maar hoe bouwt u een goed team? Dit realiseert u onder andere door teamleden te betrekken, heldere verwachtingen te scheppen, een gezamenlijk doel gebaseerd op de bedrijfsmissie neer te zetten, uitdaging, vertrouwen en erkenning te geven.

Taakverdeling binnen team in plaats van binnen functie

In veel bedrijven wordt er geprobeerd medewerkers op allerlei competenties te ontwikkelen, óók in competenties en taken waar ze geen aanleg of ambities voor hebben. Dit werkt averechts. Het is beter voor de tevredenheid en prestaties van medewerkers om hun sterke punten en talenten verder te ontwikkelen en ambities en passies te benutten. Daarbij moeten de andere competenties en taken uiteraard wel op voldoende niveau zijn. Kijk vooral naar de taakverdeling binnen uw team in plaats van binnen functies. Hoe meer divers uw team is, hoe beter u de taken kunt verdelen en hoe beter het is voor de tevredenheid en prestaties.

Zorg ervoor dat uw medewerkers doen wat ze energie geeft. Dit zorgt voor minder stress, minder verzuim, minder behoefte aan vakantie en betere prestaties.

Alles wat u aandacht geeft groeit

Wist u dat het geven van aandacht belangrijker is dan het geven van feedback? Hoe meer teamleden zich betrokken voelen, hoe productiever en loyaler ze zijn. Geef uw teamleden vooral waardering en positieve feedback, maar ook opbouwende feedback om toekomstige fouten te voorkomen.

Haal het beste uit uw team

Meer weten over wat AKOS voor uw organisatie en team kan betekenen? Kijk op deze pagina en neem vrijblijvend contact met ons op!
Lees het volledige artikel op Frankwatching.

Referenties