Skip navigation MENU

Kostenbesparing met CFD-analyse van bitumentank

Thermische ontwerpstudie van een bitumentank

Een van onze Franse opdrachtgevers is een wereldwijd toonaangevend bedrijf in waterdichtingsoplossingen. Altijd gericht op duurzame, innovatieve en betrouwbare oplossingen, produceert het bedrijf materialen die voldoen aan de behoeften van waterdichtingsprofessionals. Om kosten te besparen in het proces, vroeg het bedrijf AKOS om een thermische ontwerpstudie te maken.

Afbeelding thermische ontwerpstudie bitumentankBitumen 

Een van de materialen die het bedrijf in de productie gebruikt, is bitumen. Het bitumen wordt gebruikt bij de fabricage van dakafdichtingsmembraan. Voordat het bitumen op transport gaat, wordt het opgeslagen en verwarmd in grote, geïsoleerde bitumentanks. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verwarmingsspiralen.

Kostenreductie

Het primaire doel van de klant was om de kosten van de verwarmingsspiralen te reduceren. Deze kosten vormen namelijk een belangrijk van de totale kosten van de productie van een bitumentank. Als eerste stap in dit project heeft AKOS het thermisch ontwerp van een bestaande bitumentank geëvalueerd. De evaluatie is gedaan door de stroming in de tank te simuleren.

Ontwerpaanbevelingen

Op basis van deze evaluatie deed AKOS uiteenlopende aanbevelingen voor het ontwerp van toekomstige bitumentanks. De afbeelding toont de resulterende temperatuurcontouren en stroomlijnen van een bitumentank in verwarmingsbedrijf. Slechts een ‘taartpunt’-gedeelte van de totale geometrie wordt gemodelleerd. Er wordt gebruik gemaakt van poreuze blokken om de benodigde simulatieduur te verkorten.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties