Skip navigation MENU

Sterkteberekening met FEM-analyse 2MW windturbine

AKOS beoordeelde de bladlager-boutverbinding van een 2MW windturbine op sterkte en vermoeiing met behulp van complexe berekeningen, analyses en simulaties. 

Levensduur van de bladlager windturbine

Bepalen levensduur een bladlager met FEM-analyse - AKOS

Een producent van windturbines vroeg AKOS haar 2MW windturbine te beoordelen op sterkte en vermoeiing. Het doel was om de levensduur te bepalen van de bladlager en om de bladlager-boutverbinding te laten certificeren door de keuringsinstantie.

Inzet FEM-programma ANSYS - AKOS
Spanningen berekenen met FEM

Met het FEM-programma ANSYS vervaardigde AKOS een 3D-parametrisch model van de bladlager en de omringende constructie. Ook onderzochten we niet-lineaire effecten als gevolg van contact en rolcontact. De boutspanningen als functie van verscheidene eenheidslasten en extreme belastinggevallen werden berekend.

Analyse en rapportage

Met specifieke windturbine post-processing-software werden de werkelijke boutspanningen bepaald door combinatie van de spanningsresultaten van de eenheidslastberekeningen en getoetst aan Sn-vermoeiingskrommes. Hiermee kon de uiteindelijke levensduur van de bladlagerverbinding bepaald worden. De resultaten zijn vastgelegd in gedetailleerde rapporten, geschikt voor certificering door de keuringsinstantie.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties