Skip navigation MENU

22-06-2020

TW interviewt AKOS-Engineer Patrick Orie over MEEgroeilift

Afgelopen week publiceerde Technisch Weekblad (TW) een interview met Patrick Orie, Lead Mechanical Engineer bij AKOS. Onderwerp van gesprek was de zogeheten ‘MEEgroeilift’, waar AKOS in samenwerking met Mitsubishi Elevator Europe (MEE) de afgelopen jaren aan werkte. Van deze innovatielift zijn er begin dit jaar twee geplaatst in de Zalmhaventoren in Rotterdam. Deze lift groeit als het ware mee met de bouw van de 215 meter hoge woontoren. Naar verwachting wordt die toren in 2022 opgeleverd. “De lift is in eerste instantie bedoeld om de bouwvakkers te ontlasten in traplopen en hierdoor tijd te besparen”, zegt Patrick Orie. Het volledige interview met Patrick Orie in TW leest u hier. Hieronder vindt u een korte samenvatting.

Ontwikkeling en uitwerking bouwlift

AKOS werd eind 2017 benaderd door MEE voor de ontwikkeling van een innovatieve lift. “Het van oorsprong Japanse bedrijf was als liftleverancier en adviseur verticale mobiliteit aangesloten bij de ontwikkeling en bouw van de Zalmhaventoren (zie foto hieronder) en werd gevraagd om hierbij ook een bouwlift te leveren. Aangezien ze die nog niet hadden, moest deze nog ontworpen en getest worden. Hiervoor wilden zij graag iemand aantrekken vanuit AKOS, die met een frisse blik deze ontwikkeling en uitwerking samen met de Engineers van MEE kon oppakken”, vertelt Orie. Eind 2019 werd de MEEgroeilift succesvol getest in een toren van 12 tot 13 meter, gebouwd op het terrein van MEE in Veenendaal. Inmiddels zijn er na goedkeuring van het Liftkeuringsinstituut twee groeiliften in gebruik genomen. “Anderhalve maand geleden heeft de eerste groeistap plaatsgevonden. Vanwege het coronavirus heb ik dit helaas nog niet met eigen ogen kunnen zien”, zegt Orie.

De Zalmhaventoren in Rotterdam met de Mitsubishi MEEgroeilift

Innovatief klemsysteem

De MEEgroeilift bestaat uit een kabelruimte, machinekamer en kooi. De machinekamer bevat twee tractiesystemen; één is bedoeld voor het laten rijden van de lift en de andere dient voor het afrollen van de extra lange staalkabel. Deze kabel wordt met een klemsysteem op zijn plek gehouden. Orie: “En dit was dan ook gelijk de grootste uitdaging, want de kabel moet stevig klemmen zonder te beschadigen. Hiervoor heb ik samen met de collega’s van MEE en constructie bedacht met voldoende klemkracht, maar met zeer lage vlaktedruk om beschadigingen te voorkomen. Het klinkt nu eenvoudig, maar het ontwerpen van deze kabelklem heeft toch echt even geduurd.” Naast het ontwerpen van een innovatief klemsysteem was het omhoog plaatsen van de MEEgroeilift op zichzelf ook al een uitdaging. Dat moet namelijk heel langzaam gebeuren. Verder worden de liften na elke omhoogplaatsing opnieuw gekeurd door het Liftkeuringsinstituut.
Meer informatie over de MEEgroeilift kunt u terugvinden in ons eerder gepubliceerde referentieverhaal.

Huidige projecten

Momenteel werkt Patrick Orie nog steeds voor Mitsubishi Elevator Europe. Orie: “Ik werk nu aan de ontwikkeling van een nieuwe lift volgens de nieuwe Europese norm 2014/33/EU, die vier jaar geleden in werking trad. Daarnaast werk ik tegelijkertijd aan verschillende andere projecten vanuit AKOS.” Vanwege de coronacrisis werkt ook Orie sinds 15 maart thuis net als andere AKOS-collega’s, maar de meeste opdrachten gaan (gedeeltelijk) wel door. “We waren in het begin wat voorzichtig, zoals vele andere bedrijven. Als AKOS staan we er nog steeds goed voor en zijn juist als Industrial Development Partner positief om samen goed door deze crisis te komen,” aldus Orie.

Top 50 Nederlandse Ingenieursbureaus 2020

AKOS staat dit jaar met een wereldwijde omzet van € 11 miljoen op de 34e plaats in de Top 50 Nederlandse Ingenieursbureaus 2020, die tegelijk met bovenstaand interview verscheen. Met een stijging van € 0,6 miljoen (6%) schuiven we twee plekken omhoog. In Nederland is onze omzet gestegen met € 0,5 miljoen (5 %) met een winstmarge van 6%. De cijfers van AKOS voor komend jaar worden beïnvloed door de coronacrisis. Wouter van Ree, directeur van AKOS, kijkt toch met veel vertrouwen uit naar de komende tijd, blijkt uit een recent interview met FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Van Ree: “De dip zal diep zijn en ook bij ons flink pijn doen, maar ik richt mij liever op de zaken die ik wel kan beïnvloeden. We pakken nu de kans om relaties te verstevigen en ontwikkelingen te versnellen. Dan zijn we klaar voor de golf omhoog die er hierna ongetwijfeld gaat komen.”

Bent u net als Mitsubishi Elevator Europe op zoek naar een innovatieve ontwikkelingspartner en engineers die flexibel kunnen worden ingezet? Neem dan contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte. Wij helpen u graag!

Referenties