Skip navigation MENU

Volledige ontzorging bij verhuizing engineering en productie naar Tsjechië

Eén van onze opdrachtgevers is een internationaal ontwerper en producent van compressoren voor met name de olie- en gasindustrie. Via de realisatie van een uniform ontwerp en door de engineering, inkoop en productie vanuit Tsjechië te centraliseren, wil de opdrachtgever een aanzienlijke kostenbesparing realiseren.

De volledige regie voor de verhuizing van de productie en engineering van Nederland naar Tsjechië ligt in handen van Yvo, Senior Project Manager bij AKOS.

Omslag in denk- en werkproces

De verhuizing wordt in drie fasen uitgevoerd. In de eerste fase is de productie verplaatst: vanuit Nederland werden totaalpakketten geleverd, die vervolgens in Tsjechië in elkaar werden gezet/gelast. Een omvangrijke logistieke opdracht. In de tweede fase is de inkoopfunctie verhuisd. Met de nodige eisen en wensen op het gebied van kwaliteit en snelheid.

Yvo: “Ondanks de grote taal- en cultuurbarrières is het gelukt een omslag in denk- en werkprocessen te realiseren bij de Tsjechische collega’s. Van oudsher overheerste namelijk de bureaucratie en waren de doorlooptijden aanmerkelijk langer dan in Nederland. Waar eerst geen ‘sense of urgency’ leefde, is door de goede samenwerking, de opbouwende sfeer en de inbreng via een aantal ‘key persons’ een blijvende ommekeer gerealiseerd en is de slagvaardigheid aanzienlijk verbeterd.”

Synergie

“In de huidige – derde – fase ben ik aan het onderzoeken hoe we de engineering grotendeels naar Tsjechië verplaatsen en toch balans kunnen houden tussen de activiteiten in Nederland en Tsjechië. Voorop staat, dat de eindklant bepaalt wat wij produceren en dat de opdrachtgever vanuit Nederland de regie behoudt,” aldus Yvo. Naast het regisseren, begeleiden en monitoren van de verhuizing en het faciliteren van en motiveren van de medewerkers in Nederland en Tsjechië, houdt Yvo zich intensief bezig met procesoptimalisatie en -realisatie.

Yvo: “Door de thermometers in het proces te stoppen en op de resultaten daarvan te sturen, ontstaat er een wisselwerking tussen projectmanagement én procesoptimalisatie. Een ideale situatie voor de opdrachtgever, vanwege de synergie die hierdoor ontstaat.”