Skip navigation MENU

FEM-analyse offshore manipulatorarm

Onze maritieme klant wilde de belastingen en vermoeiing van een manipulatorarm van een J-Lay-Tower op een pijplegschip laten simuleren en evalueren. De uitdaging was de grote hoeveelheid mogelijke combinaties van de standen, pijpbelastingen en versnellingen. Met FEM-analyse en speciale software heeft AKOS in relatief korte projecttijd een gedegen evaluatie kunnen maken.

Pijpleidingen leggen met J-Lay

Om pijpleidingen op de zeebodem te leggen, worden pijplegschepen ingezet. De pijpen kunnen op verschillende manieren in zee worden gelegd, zoals met een J-Lay-Tower. Hierbij worden de pijpen verticaal in zee gebracht en een J-curve volgen. Onder aan een J-lay tower op het pijplegger-platform is een manipulatorarm bevestigd. Deze arm maakt het mogelijk om de pijpleiding vanaf de toren te manipuleren tijdens het leggen van deze pijp op de zeebodem.

Belastingen op de manipulatorarm en verbindingen

FEM-analyse voor offshore manipulatorarm - AKOS

Onze klant wilde de belastingen op de manipulatorarm door AKOS laten simuleren en evalueren. Zowel de arm als de verbinding van de arm aan de stinger zijn gecontroleerd op sterkte. Als eerst is een geometrisch model gemaakt in het FEM-programma Pro/Mechanica, in combinatie met het programma Creo Parametric (voorheen Pro/Engineer). Er werden zowel lineair elastische, als niet lineair plastische analyses gedaan.

Uitdaging door vele combinaties

De uitdaging was de grote hoeveelheid combinaties van de standen van deze manipulator arm, pijpbelastingen en versnellingen. Speciaal door AKOS ontwikkelde post-processing software is gebruikt om alle mogelijke belastingen te combineren en de hieruit resulterende spanningen te bepalen en te evalueren. Daarnaast is voor het op een juiste wijze inleiden van de belastingen in de bevestigingspunten van deze robotarm, is het FEM-model uitgebreid met een deel van de bestaande constructie van de J-Lay tower.

Kortere projecttijd en kwalitatief resultaat

Het project omvatte verscheidene ontwerpiteraties. De ontwerpiteraties konden zeer snel worden doorlopen en geanalyseerd door de integratie van Pro/Engineer en Creo Parametric. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een kortere projecttijd met een kwalitatief ontwerpresultaat.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties