Skip navigation MENU

Simulatie en FEM-analyse helix-roerwerk

Voor een pyrolysereactor werd een helix-roerwerk ontwikkeld. Dit helix-roerwerk diende om 25.000 kogels tien keer per uur volledig rond te verplaatsen. AKOS verzorgde de simulatie en een FEM-analyse voor het roerwerk.

Kogels en roerwerk van de reactor

AKOS werd gevraagd om te helpen bij de ontwikkeling van het helix-roerwerk voor een pyrolysereactor. Het roerwerk moet 25.000 kogels van RVS 316 met een diameter van 22 mm verplaatsen met een nominaal toerental van de roerder van 1,5 rpm in de reactor. De massa van de kogels bedraagt 1120 kg.

Wrijvingscoëfficiënt

De wrijvingscoëfficiënt van de kogels bleek een belangrijke parameter voor de prestaties qua transport en de grootte van het aandrijfkoppel. De kogels zijn gecorrodeerd, wat leidt tot een verhoogde wrijving. Ook reactieproducten zoals calciumdifosfaat en calciumhydroxide geven extra weerstand.

Gedrag van de kogels simuleren met Element Model

Om het gedrag van de kogels te onderzoeken, maakte AKOS een Discrete Element Model van het vat met de helix, inclusief de kogels. In het pakket EDEM voerden we vervolgens simulaties uit. De resultaten van de EDEM-analyse hebben we gebruikt om de helix te berekenen op sterkte en vermoeiing. Dit deden we met een FEM-analyse in het programma Pro/Mechanica.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties