Skip navigation MENU

Het modelleren van de supply chain naar een financieel model bij AWL

Hoe zorg je er als productiebedrijf voor dat je proces zowel financieel, organisatorisch als logistiek toekomstbestendig is? Dit vraagstuk legden Guido Roncken (COO) en Sander Puttenstein (Manager Operations) van AWL-Techniek bij Industrial Development Partner AKOS neer, waarmee al diverse jaren wordt samengewerkt, om nader te onderzoeken. Een projectteam voerde vanuit AKOS een uitgebreide analyse uit en presenteerde onlangs de resultaten. Hieronder vertellen we meer over deze interessante analyse- en strategische adviesopdracht.

Over AWL
AWL is een systeemintegrator die meerwaarde levert als specialist in punt- en booglassen en in laserlassen. Tegenwoordig zijn andere automatiseringstechnieken, zoals lijmverbindingen, visionsystemen, producthandling, kwaliteitscontrole en traceerbaarheid net zo belangrijk. Bij AWL zijn alle disciplines vertegenwoordigd. AWL richt zich op zowel de auto-, metaalverwerking- en automatiseringsindustrie waar hoge automatiseringsniveaus en hoge mate van flexibiliteit essentieel zijn.

Met vestigingen in Nederland, Tsjechië, China, Mexico, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ondersteunt AWL haar klanten overal in de wereld. Hiermee garanderen zij de globale productiviteit van hun klanten door middel van slimme en betrouwbare oplossingen op het gebied van high-end automatisering, robotisering en verbindingstechnologieën.

Analyse
De maakdelen voor las- en laserrobots zijn onder te verdelen in verschillende bewerkingscategorieën. Bij AWL zijn ze de laatste jaren bezig om de maakdelen te standaardiseren en/of schaalbaar te ontwerpen. Dit vergroot de efficiëntie op de engineeringsafdeling, maar genereert ook nieuwe kansen. Denk hierbij aan systeemintegratie op zowel ERP- als productieniveau. Het doel van de analyse bij AWL was tweeledig: het vaststellen van mogelijke kostenbesparingen en het terugbrengen van de doorlooptijd. Projectmanager Bart stelde een calculatiemodel op, waarmee verschillende scenario’s konden worden geanalyseerd en de supply chain in kaart is gebracht.

Veel inputvariabelen
Het uitgewerkte model bevat veel inputvariabelen, waarmee de uitkomsten van een groot aantal scenario’s te simuleren zijn. Bart legt uit: “De uitdaging zit vooral in de onderlinge correlaties. Een voorbeeld is de automatiseringsgraad. Bij een hoge mate van automatisering zijn de investeringskosten relatief hoog en de operationele kosten relatief laag. De machine-effectiviteit neemt ook toe, wat – naast diverse andere inputvariabelen en stochastische processen – weer van invloed is op het vereiste aantal machines per bewerkingscategorie. Alle berekeningen samen leiden direct tot het antwoord op de vraag of er een kostenbesparing is en zo ja, wat deze kostenbesparing over de tijd is.”

Samenwerking
Vanuit AKOS was Bart aanspreekpunt voor deze opdracht. Samen met een projectteam, bestaande uit sparringpartner en collega-projectmanager Loek, engineeringcollega’s en financiële analysespecialisten, heeft hij het onderzoek uitgevoerd. Dit gebeurde zowel op de locatie van AWL als op locatie van AKOS. De onderlinge samenwerking en communicatie waren zeer prettig en open, waardoor het onderzoek soepel verliep.

Toekomst
De onderzoeksresultaten die AKOS aan de directie van AWL presenteerde, krijgen zeker een opvolging. De reactie van de AWL-directie is zeer positief: “Dit analysemodel is van toegevoegde waarde voor zowel het huidige project, als een degelijke basis voor toekomstige projecten.” Er ligt een model waarmee AWL toekomstbestendig kan produceren, op financieel, organisatorisch en logistiek gebied.

Wilt u ook uw supply chain, product- of productieproces onder de loep nemen? AKOS analyseert, adviseert en helpt graag!