Skip navigation MENU

FEM-analyse mooring line connectors

Er is een toenemende vraag naar olie en gas om te kunnen boren en produceren in diepzee onder steeds extremere omstandigheden. Dat zorgt ervoor dat Mooring Systemen (verankeringssystemen) voor boor- en drijvende productieplatforms steeds meer maatwerk zijn geworden. De kenmerken van de locatie van het olie- en gasveld bepalen in sterke mate de eisen die aan deze verankeringssystemen en de componenten moeten worden gesteld. AKOS werd ingeschakeld om FEM-analyses uit te voeren van de mooring line connectors.

Opbouw van de mooring lijnen
De mooring lijnen, die tot dieptes van 2 kilometer worden verankerd, bestaan veelal uit meerdere delen, kettingen of kabels. Deze worden onderling met hoogwaardige componenten aan elkaar gelinkt, zoals H-links, triangle plates, joining shackles, sockets en adaptation links.

Analyses van belasting en levensduur
De ontwerpbelasting van deze componenten is hierbij gelijk aan de breeksterkte van de ankerlijnen. Dat vereist dat de analyses worden uitgevoerd met plastische materiaalmodellen. Bij het ontwerp worden de nieuwste regels en voorschriften gehanteerd. Onderzoek op vermoeiingsschade en de permanente plastische vervormingen na belasting zijn vaste onderdelen van de analyses.

Design Loads:

  • Gebruiksbelasting: > 700 mTon
  • Breekbelasting ankerlijnen: > 2000 mTon

Analyse types:

  • Software ANSYS Mechanical / ANSYS Structural
  • Lineair elastisch/ niet lineair, contact met wrijving
  • Plastische multi-lineaire materiaal modellen, Ramberg Osgood
  • Fatigue life, vermoeiingsschade en levensduurbepaling

Keuringsinstanties:

ABS, Bureau Veritas, DNV, Loyds.

Over AKOS
AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en met hoge kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties