Skip navigation MENU

FEM-analyse mooring line connectors

Door de toenemende vraag voor olie en gas om te kunnen boren en produceren in diepzee onder steeds extremere omstandigheden, zijn Mooring Systemen (verankeringssystemen) voor boor- en drijvende productieplatforms steeds meer maatwerk geworden. De kenmerken van de locatie van het olie- en gasveld bepalen in sterke mate de eisen welke aan deze verankeringssystemen en de componenten moeten worden gesteld.

Deze mooring lijnen, welke tot dieptes van 2 kilometer worden verankerd, bestaan veelal uit meerdere delen, kettingen en/of kabels, welke onderling met hoogwaardige componenten aan elkaar worden gelinkt, zoals H-links, triangle plates, joining shackles, sockets en adaptation links.

De ontwerpbelasting van deze componenten is hierbij gelijk aan de breeksterkte van de ankerlijnen, hetgeen vereist dat de analyses worden uitgevoerd met plastische materiaalmodellen. Bij het ontwerp worden de nieuwste regels en voorschriften gehanteerd. Onderzoek op vermoeiingsschade en de permanente plastische vervormingen na belasting zijn vaste onderdelen van de analyses.

Design Loads:

  • Gebruiksbelasting: > 700 mTon
  • Breek belasting ankerlijnen: > 2000 mTon

Analyse types:

  • Software ANSYS Mechanical / ANSYS Structural
  • Lineair elastisch / niet lineair, contact met wrijving
  • Plastische multi-lineaire materiaal modellen, Ramberg Osgood
  • Fatigue life, vermoeiingsschade en levensduur bepaling

Keuringsinstanties:

ABS, Bureau Veritas, DNV, Loyds.