Skip navigation MENU

FEM-analyse mooring line connectors

AKOS werd ingeschakeld om FEM-analyses uit te voeren van de mooring line connectors. Er is een toenemende vraag naar olie en gas om te kunnen boren en produceren in diepzee onder steeds extremere omstandigheden.

De toename in de vraag zorgt ervoor dat Mooring Systemen (verankeringssystemen) voor boor- en drijvende productieplatforms steeds meer maatwerk zijn geworden. De kenmerken van de locatie van het olie- en gasveld bepalen in sterke mate de eisen die aan deze verankeringssystemen en de componenten moeten worden gesteld.

Opbouw van de mooring lijnen

De mooring lijnen, die tot dieptes van 2 kilometer worden verankerd, bestaan veelal uit meerdere delen, kettingen of kabels. Deze worden onderling met hoogwaardige componenten aan elkaar gelinkt, zoals H-links, triangle plates, joining shackles, sockets en adaptation links.

Analyses van belasting en levensduur

De ontwerpbelasting van deze componenten is hierbij gelijk aan de breeksterkte van de ankerlijnen. Dat vereist dat de analyses worden uitgevoerd met plastische materiaalmodellen. Bij het ontwerp worden de nieuwste regels en voorschriften gehanteerd. Onderzoek op vermoeiingsschade en de permanente plastische vervormingen na belasting zijn vaste onderdelen van de analyses.

Design Loads:

  • Gebruiksbelasting: > 700 mTon
  • Breekbelasting ankerlijnen: > 2000 mTon

Analyse types:

  • Software ANSYS Mechanical / ANSYS Structural
  • Lineair elastisch/ niet lineair, contact met wrijving
  • Plastische multi-lineaire materiaal modellen, Ramberg Osgood
  • Fatigue life, vermoeiingsschade en levensduurbepaling

Keuringsinstanties:

ABS, Bureau Veritas, DNV, Loyds.

Over AKOS

AKOS is een advies- en ingenieursbureau opgericht in 1969. Al meer dan 55 jaar helpen wij industriële bedrijven bij hun ontwikkeling op het gebied van mens, productie en technologie. Dit doen wij met onze diensten Development & Engineering, Projectsupport, Projectmanagement en Interim-Management.

Een van de kerncompetenties van AKOS is het uitvoeren van complexe analyses en simulaties. Al bijna 20 jaar ondersteunt AKOS diverse klanten met FEM– en CFD-analyses.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties