Skip navigation MENU

Coördineren introductie nieuwe machines bij Tempress

Tempress ontwikkelt en assembleert ovens voor de productie van silicium wafers. Deze worden wereldwijd toegepast in de halfgeleider- en zonnecelindustrie. Recent lanceerde Tempress twee geheel nieuwe productiemachines. Om dit proces te stroomlijnen én de eigen engineers te begeleiden in hun veranderende rol hielp AKOS het bedrijf. Hierbij lag de focus op projectmanagement en procesoptimalisatie.

Over Tempress

Tempress bestaat al meer dan 55 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde ontwikkelaar en fabrikant van diffusieovens voor de halfgeleiderindustrie. Sinds begin deze eeuw sprong het bedrijf ook in de groeimarkt van de zonne-energie. Het bedrijf heeft een sterke positie in de markt voor thermische behandeling en is momenteel actief in de markten van halfgeleiders, micro-elektromechanische systemen (mems), fotonica, zonne-energie en coating.

Begeleiden van projectmanagers

Voor de ontwikkeling van de nieuwe productiemachines zocht Tempress naar een partner die kon helpen bij het coördineren en oplossen van afwijkingen die werden opgemerkt tijdens de introductie van deze systemen. Een andere belangrijke hulpvraag was het begeleiden van de projectmanagers in hun veranderende rol. De systemen zijn samen met externe partijen ontworpen, waardoor het niet altijd eenvoudig was voor de ‘eigen’ engineers om alle issues tijdig en juist op te lossen. Bovendien werd de assemblage van diverse machinesecties bij derden neergelegd. Hierdoor bleven de interne werkzaamheden voor gedeeltes van de machine beperkt tot het afbouwen en koppelen van de modules en het doorlopen van testprotocollen van het systeem. Met als gevolg: relatief hoge foutscores en assemblage uren.

AKOS verbeterde de engineering door fouten uit het ontwerp te halen, een betere en logische volgorde in het ontwerpmodel aan te brengen en strakke controle en overzicht te houden op wijzigingen. Hierdoor is het aantal assemblage uren drastisch teruggebracht.

Cultuuromslag op gang brengen

Om een efficiëntere bedrijfsvoering te realiseren was het nodig dat de rol van de projectmanagers inhoudelijk zou veranderen. De projectmanager van AKOS benaderde het vraagstuk ‘out-of-the-box’ om zo de opdrachtgever bewust te maken van de verbeterpunten. Bij dit project was dat bijvoorbeeld het vergroten van de scope van de projectmanagersfunctie van enkel engineering naar meer projectmatige aspecten. Voortaan heeft de projectmanager de leiding over het gehele project, van start order intake tot en met de oplevering. Een hele cultuuromslag, die vanzelfsprekend nog enige tijd nodig heeft.”

De projectmanager van AKOS benaderde het vraagstuk ‘out-of-the-box’ om zo de opdrachtgever bewust te maken van de verbeterpunten.

Een ander verbeterpunt was het optimaliseren van de database waarin alle machineafwijkingen gemeld worden. Door promotie voor het gebruik van de database en het invoeren van enkele uitbreidingen, is er nu betere sturing mogelijk op beschikbare informatie vanuit leveranciers, de vloer en de al geïnstalleerde machines. De eerste positieve resultaten zijn binnen. Door de klantwens vooraf scherper te specificeren, is een aanzienlijke foutreductie en kostenbesparing terug te zien.

Over AKOS

AKOS ondersteunt de industrie met expertise en oplossingen op het gebied van mens, productie en technologie. Kortlopend, langdurig of permanent, vanuit ons kantoor of op locatie, voor één stap of een heel proces; altijd een flexibele maatwerkaanpak die het beste bij u aansluit. Daarbij werken wij altijd vanuit een kosten-baten aanpak. Door ons uitgebreide netwerk en ruime ervaring en expertise kunnen wij snel en met hoge kwaliteit leveren. Hebben wij de kennis niet zelf in huis, dan werken we samen met partners of brengen we u in contact met specialisten uit ons netwerk. AKOS: Industrial Development Partner.

Meer weten over de flexibele inzet van AKOS en onze dienstverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier of bel ons.

Referenties