Skip navigation MENU

Chemische industrie

De chemische industrie produceert en bewerkt grondstoffen en producten door middel van chemische veranderingen aan deze stoffen. Zo worden bijvoorbeeld aardgas en olie gedistilleerd of worden stoffen verdund. Op deze manier worden ze bruikbaar voor de productie van weer andere producten. De chemische industrie is een van de grootste sectoren in Nederland. Wereldwijd is ons land ook een grote speler, qua omzet de vierde van Europa en de tiende wereldwijd.

Deze essentiële basisindustrie is met 45.000 werknemers en € 60 miljard omzet per jaar goed voor 18,4% van de export. Nederland heeft een gunstig vestigingsklimaat voor de chemische industrie, omdat hiervoor de juiste randvoorwaarden aanwezig zijn. Zo zijn belangrijke grondstoffen beschikbaar of kunnen die gemakkelijk worden aangevoerd. Een uitgebreid transportnetwerk biedt toegang tot het Europese afzetgebied. Verder behoren chemisch onderzoek en opleiding in Nederland tot de wereldtop. De chemische sector speelt een grote rol bij de productie van glas, auto’s, medicijnen, computers, kunststoffen en verf en coatings. Voorbeelden van grote chemiebedrijven zijn Shell, AkzoNobel en DSM.

Sleutelrol

De chemie speelt een sleutelrol doordat vele industrieën afhankelijk zijn van chemiebedrijven die stoffen en materialen voor ze produceren. Zo werken innovatie en verduurzaming in de chemie door in grote delen van de economie. Binnen de Nederlandse chemische industrie wordt nauw samengewerkt. De meeste en grootste bedrijven zijn gehuisvest in een van de zes chemieclusters die ons land rijk is. Voor de productie, vervoer en gebruik van grondstoffen en energie zijn de bedrijven sterk met elkaar verbonden. Bekende chemieclusters zijn Rotterdam-Moerdijk en Chemelot in Limburg.

Net als in de meeste branches is in de chemische sector de transitie naar een CO2-arme industrie een belangrijk aandachtspunt geworden. Zo zijn er grote initiatieven op het gebied van circulariteit en groene waterstof. Maar er vindt ook een efficiëntieslag plaats van bestaande installaties. Er is veel innovatie en onderzoek in verschillende subgebieden. Met de komst van het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) naar Amsterdam en de coronapandemie heeft de farma-industrie bijvoorbeeld een boost gekregen.

AKOS | Partner in de chemische industrie

AKOS kan bedrijven in de chemische industrie bijstaan op het gebied van projectmanagement, bij het verhogen van de output bijvoorbeeld. Maar ook bij het opzetten van nieuwe productielijnen, bij het zoeken naar mogelijkheden voor energiereductie of bij kwaliteitsverbetering. Eigen engineers kijken met een frisse blik en dragen zo nieuwe oplossingen aan. AKOS kan ook helpen met Recruitment, Detachering & Support en Consultancy.

Ondersteuning binnen de Chemische industrie
Actief binnen de Chemische industrie en behoefte aan een helpende hand? AKOS helpt graag met een frisse blik en praktische oplossingen bij technische vraagstukken.

Referenties

Development & Engineering