Skip navigation MENU

22-07-2020

Innoveren met TRIZ-methodiek

TRIZ is een innovatieve manier om problemen op te lossen en volgende generatie producten te creëren. Met de methodiek worden sneller en betere ideeën gegenereerd. Onlangs verzorgde IDpartners een TRIZ-workshop voor AKOS.
Dit thema sluit goed aan bij het AKOS-speerpunt van 2020 en een van onze vijf kernwaarden ‘creativiteit’. 

40 Oplossingsprincipes

IDpartners heeft deze methodiek vanaf 2002 geïntegreerd in het ontwerpproces. Uit onderzoek is gebleken dat 98% van de oplossingen is gebaseerd op in totaal 40 oplossingsprincipes. Goede innovators gebruiken deze principes zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Daarnaast blijkt dat technische innovatie volgens bepaalde evolutiestappen gaat en dat innovatie ontstaat wanneer een contradictie wordt opgelost.

Wanneer zet je TRIZ in?

TRIZ helpt bij het oplossen van problemen en creëren van de volgende generatie producten. Op deze manier kun je sneller goede ideeën creëren, maar ook kwalitatief betere ideeën en het product van morgen voorspellen. IDpartners past daarbij een TRIZ-systematiek toe, de TRIZ NAVIGATOR, om in 3 stappen de probleemoplossingen in kaart te brengen en in 2 stappen de productevolutie te bepalen.

TRIZ-methodiek schematisch weergegevenDe TRIZ-methodiek

De generieke werkwijze die je bij TRIZ hanteert, bestaat uit drie stappen:

  1. Abstraheren
  2. Generieke oplossingen vinden
  3. Generieke oplossingen vertalen naar specifieke oplossingen.

TRIZ-methodiek workshop bij AKOSOver IDpartners

AKOS werkt al jaren samen met partners, waarmee we de industrie nog meer en beter kunnen laten ontwikkelen en innoveren. IDpartners is een van die samenwerkingspartners en expert in het ontwikkelen en optimaliseren van industriële producten, zowel qua design als in functionaliteiten. In het kader van deze samenwerking verzorgden Jacques Stevens (Directeur) en Arnold Heikoop (Innovatie Ingenieur en specialist in Value Engineering en TRIZ) onlangs voor AKOS-medewerkers een workshop over de TRIZ-methode.

Meer leren over TRIZ? Of bent u op zoek naar een innovatieve en kwalitatieve oplossing voor uw vraagstuk? Neem dan contact met ons op!

Referenties