Skip navigation MENU

20-01-2020

ABN AMRO voorspelt 1,5% krimp bij industrie

Door diverse negatieve binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen en onzekerheden verwacht ABN AMRO een industriële krimp van 1,5% voor 2020. In 2021 wordt een licht herstel voorspeld door verwachte positieve internationale ontwikkelingen en afname in handelsspanningen. Ketensamenwerking, innovatie en duurzaamheid, en het investeren in nieuwe technologieën blijven essentieel om concurrentievoordeel te behalen of behouden.

Met een aandeel van 12% in het Bruto Binnenlands Product speelt de industrie een grote rol voor de Nederlandse economie. De groei hiervan is gebaseerd op buitenlandse en binnenlandse ontwikkelingen. In 2019 ontstond veel onzekerheid door o.a. de Brexit, de handelsoorlog van China en de Verenigde Staten, krimp van de Duitse en auto-industrie en PFAS- en stikstofproblematiek. Wereldwijd daalde de industriële productie hierdoor met naar schatting 1 procent.

Krimp in de industrie

Hierdoor zijn ook het ondernemersvertrouwen en de economische voorspellingen voor 2020 niet heel rooskleurig. ABN AMRO verwacht een krimp van 1,5% bij de industrie. Aangezien er wel zicht is op positieve ontwikkelingen, voorspelt ABN AMRO voor 2021 licht herstel. Volgens ABN AMRO zijn ketensamenwerking, innovatie en duurzaamheid, en het investeren in nieuwe technologieën essentieel om concurrentievoordeel te behalen of behouden. AKOS helpt u daar graag bij!

Meer informatie

In de sectorprognose van ABN AMRO kunt u meer lezen over de voorspelde ontwikkelingen van diverse industrieën als Chemie, Rubber, Kunststof, Metaal, Machines, Electra en Transport. Lees het volledige rapport hier.

Referenties