Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Engineers van AKOS blinken uit door kennis van de voedingsindustrie

Interview met Rienk Boersma, Manager Engineering bij Tetrapak

Maar liefst zeven van de negen Mechanical Engineers binnen de afdeling ‘Operations Cheese’ van Tetrapak zijn ingeleend via AKOS. Daarnaast laat Tetrapak regelmatig complexe berekeningen en sterkteanalyses door AKOS uitvoeren. De ruime ervaring in de voedingssector, de bedrevenheid in het ontwerpen met CAD/Creo Elements en het gemak van ‘alles onder 1 dak’ geven de doorslag bij de keuze voor AKOS.

Rienk vertelt: “Wereldwijd levert Tetrapak hoogwaardige oplossingen voor het produceren, verpakken en distribueren van producten als kaas, melk, groenten, ijs en sappen. Binnen onze afdeling worden standaard kaasproductiemachines gefinetuned op basis van klantspecifieke wensen.

Onze engineers werken aan ‘begin-tot-eind oplossingen’, waarbij eisen op het gebied van capaciteit, uitvoering, hygiëne en reiniging voorop staan. In dit proces is een belangrijke rol weggelegd voor de engineers van AKOS, die deze eisen omzetten in 3D-modellen en werktekeningen, waarbij we telkens een stap verder gaan in productoptimalisatie. Denk bijvoorbeeld aan oplossingen om machines zo kort mogelijk – en toch intensief – te reinigen met meer winst voor de eindklant als resultaat.”

Proactief investeren in kennis

Waarin onderscheiden de professionals van AKOS zich? Rienk: “Ik heb zelf ervaren dat mechanical engineers met kennis van de voedingsindustrie - die bovendien bekwaam zijn in CAD/Creo Elements - niet eenvoudig te vinden zijn. Dit is een van de redenen waarom Tetrapak langdurig vijf tot zeven engineers via AKOS inleent."

Daarnaast investeert AKOS proactief in de competenties van haar medewerkers. Het is cruciaal dat mechanical engineers goed inzicht hebben in de laatste stand van zaken wat betreft het ontwerpen voor de voedingsindustrie en dus ook bekend zijn met de daarvoor geldende normen en eisen. Om deze kennis te updaten en verder te verdiepen hebben de mechanical engineers onlangs de cursus ‘Hygiënisch ontwerpen’ via AKOS gevolgd. Ook komt het voor dat we cursussen ‘delen’: over en weer bieden we cursussen aan voor ‘eigen’ en inleen professionals.

Verder is het van belang dat onze engineers niet op een eilandje werken. Het mechanisch ontwerpproces staat natuurlijk niet op zichzelf, maar dient optimaal te worden geïntegreerd in een complete installatie. Er moet dus worden samengewerkt en overlegd met automation engineers en technologen. Ook hierin slagen de mechanical engineers van AKOS volledig.”

Vak apart

Tot slot nog een specialisme: spanning- en sterkteanalyses. Hiervoor schakelt Rienk eveneens AKOS in: “Het is voor ons lastig deze berekeningen zelf uit te voeren vanwege de lage frequentie waarmee zij zich voordoen. Sterkteberekeningen maken voor onze machines is ook een vak apart, waarbij je dient te beschikken over hoogwaardige tools.”

Berekeningen en analyses, het opleiden en inlenen van personeel met branchekennis: het kan allemaal via één contactpersoon bij AKOS worden geregeld. “Super praktisch dat er zich zoveel kennis en kunde onder één dak bevindt,” aldus Rienk.

Meer weten? Informeer bij:
Ferry BoersManager Industrial Projects