Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Inzet AKOS-engineers bij uitbreiding babyvoedingsfabriek onderstreept succesvolle samenwerking met Nestlé

Interview met Pieter Vermeiden, end-to-end Project Manager bij Nestlé

Het eerste contact met voedingsmiddelenproducent Nestlé werd in 2010 gelegd. Was de samenwerking aan het begin vooral gericht op het inzetten van projectmanagers on site en het uitvoeren van engineering werkzaamheden op het ingenieursbureau, in de loop der jaren heeft deze zich in de volle breedte ontwikkeld.

Sinds de start zijn binnen Nestlé meerdere projectmanagers, mechanical en elektrotechnische engineers op detacheringsbasis ingeschakeld. Inmiddels weet Nestlé ook voor werving & selectie de weg naar AKOS te vinden. Zo zijn onder meer de huidige IT & Automation Manager en een aantal engineers op hbo-/wo-niveau via AKOS Recruitment geselecteerd en geplaatst. Pieter: “AKOS heeft in de afgelopen jaren aangetoond een vakbekwame en betrouwbare partner voor Nestlé te zijn”.

Momenteel werken er vier AKOS professionals voor Nestlé. Deze (mechanical/automation) engineers leveren een waardevolle bijdrage aan het project “Goopl”: de realisatie van een gloednieuwe babyvoedingsfabriek in Nunspeet.

Speciale zuigelingenvoeding

“De fabriek wordt met een investering van 80 miljoen euro uitgebreid met een innovatieve technische installatie voor de productie van speciale zuigelingenvoeding. De grondstof die Nestlé gebruikt voor voeding voor baby’s met een eiwitallergie is tóch koemelk. Van Nederlandse koeien,” vertelt Pieter. “Met behulp van een technische installatie kunnen laboranten de vorm van het eiwit veranderen – ze delen het in kleine stukjes – waardoor het lichaam het niet meer als eiwit herkent. Zo kan de baby de voedingsstoffen wel opnemen.”

Nestlé is wereldwijd de enige aanbieder van deze speciale zuigelingenvoeding. Hoewel het percentage baby’s met deze specifieke allergie in Nederland relatief laag is, loopt dit in sommige geïndustrialiseerde landen op tot 10 procent. Een arts moet de speciale babyvoeding voorschrijven. Daarom komt deze niet op de schappen van supermarkten en drogisterijen, zoals reguliere babyvoeding, maar wel op die van apotheken.

Rol AKOS-engineers

Aan de fabrieksuitbreiding werkt een internationaal projectteam, bestaande uit 35 professionals met 10 verschillende nationaliteiten. Een hele uitdaging, alleen al op het communicatievlak. Speerpunten binnen het project zijn veiligheid en hygiëne. Dit laatste vanwege de aard van de bedrijfstak en in het bijzonder vanwege de specifieke allergenen. 

Binnen het team is één van de vier AKOS-professionals verantwoordelijk voor het coördineren van de 3D-engineering, waarbij onder meer leidingwerk en machines in het gebouw worden geplaatst en gecontroleerd worden op eventuele knelpunten.

“Deze engineer coördineert en controleert het 3D-model in AutoCAD. Dit is erg belangrijk om ‘collisions’ in het ontwerp te voorkomen. Door reguliere coördinatievergaderingen met alle betrokken partijen te houden wordt er gezamenlijk altijd een passende oplossing gevonden”, aldus Pieter. Verder werken de AKOS-engineers aan de ontwikkeling van processchema’s, boorplannen voor het leidingwerk, automation en ondersteunen zij bij de 3D-engineering. De uitbreiding van de fabriek zal in 2017 operationeel zijn.