Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Eeltje-Jan over het ontwerp van een brugconstructie voor vervoer van zware heftrucks

Broshuis ontwikkelt en produceert opleggers voor speciaal transport. Eén type dieplader is de semi-diepe variant, bestemd voor het vervoer van groot en zwaar materiaal. Op verzoek van een klant ontwikkelde Broshuis een speciale optie voor een semi-dieplader, voor het vervoer van extra zware heftrucks. Eeltje Jan, Mechanical Engineer bij AKOS, ontwierp onderdelen en maakte berekeningen voor deze optie.

Ontwerp brugconstructie

Samen met het hoofd tekenkamer en in afstemming met inkoop, werkvoorbereiding en productie realiseerde Eeltje Jan een aanzienlijke verhoging van de wieldruk, wat zwaardere beladingen mogelijk maakt. Eeltje Jan licht toe: “Om de trailer te verstevigen hebben we een brugconstructie gemaakt boven de assen, op de spoorbreedte van de heftruck. Bij het ontwerpen hebben we rekening gehouden met aspecten als de vaststaande hoogte van de dieplader, verlichting, zijgeleiding, maximale afstanden tussen de sjorpunten en eisen van het RDW. Naast deze aspecten moest natuurlijk ook regeltechnisch alles kloppend zijn. Door deze brugconstructie toe te passen is de wieldruk uiteindelijk van 4 ton naar 16 ton gestegen.”

Complexe vraagstukken oplossen

Het ontwerpen en uitdenken van een dergelijke constructie blijkt een heel gepuzzel. “Door de samenhang tussen de onderdelen en de afhankelijkheid van de randvoorwaarden is het constructiewerk nooit 100% te automatiseren. Bij het ontwerpen en berekenen kunnen eenvoudige aspecten het proces heel complex maken. Denk hierbij aan de uit- en inscheerhoeken, vaste maatvoeringen, (internationale) wet- en regelgeving en speciale wensen van de eindgebruiker. Het is vaak een hele klus om alles kloppend te krijgen, maar dit maakt het juist zo uitdagend om in deze sector te werken.

Ik ben helemaal in mijn element als ik ingewikkelde vraagstukken kan oplossen voor mijn opdrachtgever,” aldus Eeltje Jan.De brugconstructie bleek een succesvolle toevoeging aan het assortiment van Broshuis: een lichtere uitvoering hiervan wordt nu als optie aangeboden bij álle andere semi-diepladers.

Benieuwd van AKOS voor uw projecten kan betekenen? Informeer bij:
Jasper BoeijenConsultant