Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Tips voor sneller werken met Inventor

In dit artikel deelt mechanical engineer Arnold weer enkele handig tips waarmee je sneller kan werken met Autodesk Inventor. 

Lichte modellen

Leveranciers van kooponderdelen bieden hun onderdelen vaak zeer gedetailleerd aan, terwijl voor een engineer vaak de stuklijst informatie het belangrijkst is.Het klinkt raar, maar met Inventor moet je af en toe de tijd nemen om tijd te winnen. Neem bijvoorbeeld het knippen en plakken van onderdelen van internet. Snel en handig denk je, maar niet op lange termijn.

Hieronder een voorbeeld van een elektromotor van 5.3mb groot. 5 minuten werk en 2 extrusies later, en het model is minder dan 0.5mb en bevat nog steeds alle noodzakelijke informatie. (alhoewel ik eigenlijk niet het gatenpatroon had moeten verwijderen.) De bestandsgrootte is van belang voor snelle samenstellingen.

Voor de meeste modellen geldt dat ze niet groter hoeven te zijn dan 1 mb. Houd de bestandsgrootte dus in de gaten.

Inventor-afb1.pngInventor-afb2.png

Oorzaak bestandsgrootte

 Inventor-afb3.png
 Inventor-afb4.png

De hoeveelheid punten, lijnen, en surfaces vormen voor een grootdeel de bestandsgrootte (solid body). Wanneer je visual style, shaded with edges aanzet kun je goed de lijnen en vlakken van een model zien. Complexe solid bodies zorgen voor grote bestanden.

Kooponderdelen zitten vaak bomvol (zinloze) afrondingen en afschuiningen, wat het aantal lijnen en vlakken aanzienlijk vergroot.

Daarnaast moeten complexe schetsen worden vermeden. Projecteer alleen edges die je nodig hebt en verwijder al het overbodige. Maak ook geen complexe sketch patterns, maar schets 1 feature en maak vervolgens een pattern van de feature. Standaard projecteert Inventor alle lijnen van het vlak waar je een schets op legt. Zorg dat autoproject edges uit staat.

De opbouw van features (history) kan soms ook invloed hebben, maar als je een beetje netjes modelleert hoeft dit geen factor te zijn.

Netwerk versus Vault

Inventor_afb6.png
Inventor-afb5.png

Je hebt misschien een extreem krachtige computer, maar moet via een klein kabeltje een samenstelling ophalen van 500+ bestanden van een server; dan heb je weinig aan die krachtige pc. Wil je echt snel werken, dan moet je lokaal (“op de c-schijf”) werken.

Met Autodesk Vault (PDM) kun je lokaal werken en toch bestanden op de server bewaren door de functies ‘check in’ en ‘check out’.

Inventor levert gratis Vault Basic, en dat is meer dan de moeite waard. Het verschil in laadtijd tussen lokaal en netwerk kan meer dan 10x zo snel zijn.

Shrinkwraps

In Inventor 2014 is het maken van shrinkwraps sterk verbeterd. De bedoeling is complexe samenstellingen te vervangen met één licht model.

Wat ik vaak zie is dat bedrijven werken op het netwerk, of complexe modellen hebben gemaakt of gedownload van relatief eenvoudige onderdelen, en dan na verloop van tijd ontdekken dat de samenstelling onhandelbaar is geworden en ten einde raad een shrinkwrap maken van het geheel. Het loont om een model lichter te maken zonder shrinkwrap, door zelf details te verwijderen uit de onderliggende onderdelen.

Een shrinkwrap is weer een extra model dat ook beheerd moet worden en handmatig geüpdatet moet worden. Wanneer je een shrinkwrap wilt updaten, moet de computer het origineel compleet inladen en updaten (kost veel tijd). Een overdaad aan shrinkwraps werkt dus niet sneller.

Tot slot

Het zit in de genen van een constructeur om modellen gedetailleerd uit te werken. Details kosten echter extra tijd om te maken en om in te laden. Het model van een naamplaatje wordt bijvoorbeeld al snel gegraveerd met de ‘emboss’-feature, terwijl deze tekst ook in een schets op de tekening kan, waardoor het model eenvoudig blijft.

Wie snel wil werken moet tijd investeren in het maken van efficiënte modellen. Daarnaast, mocht je er nog niet mee werken, loont het om Vault Basic te installeren.

Vragen of suggesties over dit artikel?
Stuur me dan een mail of zoek contact via LinkedIn.  

Arnold van der Veen