Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Tips Inventor 2015 en 2016

De laatste versie van inventor (2016) is er één waar ik enthousiast van word. Ze hebben veel goede functies toegevoegd, of recentelijke toevoegingen verbeterd. Mocht je een compleet overzicht willen, dan staat bijna alles op de wikihelp van Inventor

Veel functies zijn direct zichtbaar als je ermee werkt en uitvoerig beschreven op what’s new blogs. Met dit artikel wil ik een paar functies uit de laatste inventor versies belichten die niet de aandacht krijgen die zij verdienen.

1) Sketch symbol Library (Inventor 2016)

Wanneer je nu rechtermuisknop op de Sketch Symbol klikt, zie je een nieuw item in de lijst ‘Save All to Symbol Library’ (Afb.1). Voorheen werden sketch symbols in de template bewaard. Nadeel hiervan is dat die sketch symbols altijd in alle tekeningen komen. Grote symbolen, met bijvoorbeeld een plaatje van 1 mb waren dus uit den boze.

Je kan nu (Zie stappen 1, 2 & 3 in afb. 2) makkelijk een symbol library maken. Eigenlijk is dit niets meer dan een tekening op het netwerk waar de symbolen in worden gezet. De locatie van de tekening is te wijzigen in Inventor Options onder tab ‘File’.

Vervolgens kun je met ‘Insert’ ook symbolen uit deze library halen (Afb. 3).

Afb.1Afb.2Afb.3
Afb.1.jpgAfb.2.jpgAfb.3.jpg

2) Copy Model Parameters to User Parameters (Inventor 2016)

De eerste vraag die ik hier zou moeten beantwoorden is, wat maakt een user parameter beter dan een model parameter. Dat zit hem vooral in het feit dat een model parameter gekoppeld is aan het model; wanneer je de geometrie verwijderd, verwijder je ook de parameter, je hele mooie met parameter, gekoppeld aan custom iproperties en met multi-value list is ineens weg.

User parameters zijn er totdat de gebruiker ze verwijderd. Als je een model opent van een collega, en je ziet een user parameter, weet je dat hier een doel achter zit, dat hij voor iets belangrijks wordt gebruikt.

In inventor 2016 is het nu mogelijk om met rechtermuis knop, deze parameters te kopiëren naar user parameters:

Afb.4.jpg
Afb.5.jpg
Afb.6.jpg

3) Esc to Cancel operation (2016)

Ik doe het zelf al vele versies lang (tegen beter weten in): Tevergeefs op ESC blijven drukken wanneer Inventor dreigt vast te lopen en je je afvraagd wanneer je ook al weer had gesaved. Stel je maakt nu een shrinkwrap van een veel te grote samenstelling, en je krijgt spijt, dan kun je nu op ESC drukken en wordt de handeling ook echt afgebroken.

4) Select Part / Select Component (2016)

Sinds Inventor 2016 is het mogelijk om een shortcut toe te voegen aan part / component priority. Hierdoor kun je snel in een samenstelling onderdelen selecteren die in diepere samenstellingen zitten.

Afb.7.jpg Afb.8.jpg

5) Relax Mode in Sketch (2015)

Met constrainen beperk je de bewegingsvrijheid van lijnen in een schets. Dat is allemaal heel eenvoudig, totdat je je schets van vorm moet veranderen, maar de schetslijnen niet wilt verwijderen. Dan moet je uizoeken welke constraints je tegenhouden en die vervolgens verwijderen. Daar is sinds 2015 een handige tool voor: Relax Mode. Relax mode vind je onderin tussen de andere schets knoppen.

Afb.9.jpg

In relax mode zijn lijnen en punten vrij te verplaatsen alsof er geen constraints waren. Als je een punt of lijn verplaatst, zie je symbolen een paarse omlijning krijgen, deze constraints worden verwijderd.

Afb.10.jpg

6) Delete Constraints in Sketch (2015)

Nog een handige optie in schetsen sinds 2015 is het makkelijk verwijderen van alle aan een lijn gekoppelde constraints: Wanneer je een lijn selecteerd (Blauwe lijn) zie je nu alle constraints die aan die lijn vastzitten, wanneer je nu rechtermuisknop druk zie je de optie ‘Delete Constraints’ die direct alle constraints verwijderd gekoppeld aan deze lijn.

Delete Coincident Contraints betekend dat de lijn wordt losgekoppeld van de andere lijnen.

Een lijn verwijderen in een schets kan tot gevolg hebben dat een feature op part niveau niet meer werkt, een constrain op assembly niveau breekt of een dimension op de tekening verdwijnt. Je wilt dus bij een aanpassing zoveel mogelijk geometrie behouden. Met deze functie kun je overzichtelijk een lijn loskoppelen en opnieuw bevestigen aan de schets.

Afb.12.jpg
Afb.11.jpg

7) Simplify mogelijkheden (2015)

Er wordt mij wel eens gevraagd waarom een samenstelling zo zwaar en traag is. 9 op de 10 keer kom ik onderdelen tegen die meer dan 2 mb groot zijn, en dan ook nog meer dan 10x in de samenstelling worden gebruikt. Vaak zijn dit kogellagers met alle balletjes erin getekend, of een te zeer realistische electro motor:

Afb.13.jpgAfb.14.jpg

Inventor kent vele manieren van vereenvoudigen, en het is aan te raden om dat ook vooral te doen.

Assembly niveau

Met ‘Include Components’ maak je een view aan met geselecteerde onderdelen (Niet geselecteerde onderdelen vallen dus al af) Vervolgens maak je met ‘Define Envelope’s vereenvoudigde geometrie van onderdelen (maar zorg wel dat onderdelen nog herkenbaar zijn). 

Tot slot druk je op ‘Create Simplified Part’ en de samenstelling is vereenvoudigd tot een simpel ‘part’ dat in bijvoorbeeld de lay-out gebruikt kan worden ter vervanging van de zware samenstelling.

Afb.15.jpg

Ook de oude methode van shrinkwrap bestaat nog steeds, hoewel de knop niet meer standaard in de ribbon zit

Afb.16.jpg

Op part niveau

Hierin is de tool ‘Recognize Revit Features’ handig. Hoewel dit ontworpen is voor BIM. Hoeft dat niet uitsluitend in die situatie te worden gebruikt. Het doel van deze knop is om een onderdeel te vereenvoudigen zodat het ‘licht’ is in een grote samenstelling.

Je krijg een set met knoppen die eenvoudig gaten vullen en afronden verwijderd.

Afb.17.jpg

Je hebt zo toegang tot handige simplify knoppen op part niveau die voor zich spreken.

Afb.18.jpg

Je krijgt ook de optie om de history te verwijderen (nog eenvoudiger):

Afb.19.jpg

Op Lay-out Niveau

Assembly tools → Productivity → Create Substitutes Hiermee maak je van elke samenstellingen in je ‘samenstelling’ (= Lay-out) automatisch een level of detail representation. Dit zijn echter wel al snel grote handelingen waarbij Inventor meerdere uren bezig is.

Afb.20.jpg

Vragen of suggesties over dit artikel?
Stuur me dan een mail of zoek contact via LinkedIn.  

Arnold van der Veen