Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Sneller werken met SolidWorks

SolidWorks kent meerdere manieren waarop een engineer tot dezelfde oplossing kan komen. De verschillende manieren kennen hierbij soms een verschil in werksnelheid doordat de ene wijze bewerkelijker is dan de andere.

De voorkeur en de ervaring van de engineer spelen hierbij een grote rol. Iedere engineer heeft zijn eigen werkwijze aangeleerd waarmee hij of zij het fijnst en daarbij meestal ook het snelst kan werken.

Dit artikel kan als basis dienen om de eigen werkwijze onder de loep te nemen en misschien één van de onderstaande opties in overweging te nemen. 

Personaliseren van SolidWorks

Sneller werken met een pakket kan door het pakket aan te passen zodat veel gebruikte functies snel toegankelijk zijn. Snelle toegang tot functies is te verkrijgen door die functies in het werkveld te hebben of in de directe nabijheid van de muispointer of middels een sneltoets.

Werkbalken

In SolidWorks zijn gecategoriseerde werkbalken (toolbars) te vinden. Na een standaard installatie zijn vele functies al aanwezig maar het kan zijn dat een veel gebruikte functie mist.

Aanpassen van de inhoud is mogelijk door een rechtermuisklik te geven op de werkbalk en dan te kiezen voor customize. Op het tabblad Commands zijn vervolgens de verschillende commando's te kiezen (zie afbeelding 1). Zoek het gewenste commando op en sleep deze naar de gewenste positie op de werkbalk.

Afbeelding 1: Customize - Commands

SolidWorks-Tips-Customize-afb01.png

Sneltoetsen

Sneltoetsen zijn een manier om snel bepaalde acties/commando’s uit te voeren en kunnen hierdoor veel muisbewegingen en zoektijd schelen. Iedere toets of toetsencombinatie op het toetsenbord kan worden gebruikt voor het toewijzen van sneltoetsen.

Sneltoetsen zijn in te stellen via het menu tools en dan onderaan customize en vervolgens op het tabblad Keyboard (zie afbeelding 2).

Afbeelding 2: Customize - Keyboard

SolidWorks-Tips-Customize-afb02.png

Wordt er al een vastgelegde toets of toetsencombinatie gekozen dan volgt er een waarschuwing (zie afbeelding 3), maar het is altijd mogelijk om de gewenste letter aan een andere functie te koppelen.

Afbeelding 3: Waarschuwing

SolidWorks-Tips-Customize-Warning-afb03.png


De Shortcut Toolbar

De shortcut toolbar is een werkbalkfunctie die voor iedere omgeving (part, assembly, drawing, sketch) zijn eigen werkbalk heeft. De shortcut toolbar is standaard oproepbaar met sneltoets “S” en verschijnt dan in nabijheid van de muispointer wat heel veel muisbewegingen op een dag kan schelen. Het is aan te bevelen de shortcutbar voor iedere omgeving aan te passen zodat de inhoud past bij het project dat uitgevoerd wordt.

Aanpassen kan ook weer in het Customize menu. Op het tabblad Shortcut Bars zijn de verschillende bars per omgeving weergegeven en kunnen daar naar de persoonlijke voorkeur aangepast worden. In afbeelding 4 is de shortcuts toolbar voor de partomgeving te zien. Deze toolbar is uit te breiden met alle in de partomgeving beschikbare features. De pictogrammen zijn vrij te positioneren en de afmeting van de balk is aan te passen.

Afbeelding 4: Customize - Shortcut Bars

SolidWorks-Tips-Customize-Shortcut-Bars-afb04.png

Mouse Gestures

SolidWorks-Tips-Mouse-Gestures-afb05.png
Afbeelding 5: Mouse Gestures

Een andere mogelijkheid om muisbewegingen te verminderen, is door het uitbreiden van de mogelijkheden van de rechtermuisknop. Houdt de rechtermuisknop vast en beweeg de muis en als de mouse gestures zijn ingeschakeld verschijnt een cirkel rondom de muispointer (zie afbeelding 5). 

Er kan gekozen worden uit vier vlakken of acht vlakken (zoals getoond in afbeelding 5). Handige koppelingen kunnen bijvoorbeeld een aantal aanzichten zijn of de eerder al genoemde shortcut toolbar. 

De mouse gestures zijn net als de shortcuts toolbar aan te passen aan de sketch, part, samenstelling en drawing omgeving op het tabblad mouse gestures van het customize menu (zie afbeelding 6). Als functies niet te koppelen zijn in een bepaalde omgeving, dan zijn deze grijs weergegeven.

Afbeelding 6: Customize Mouse Gestures

SolidWorks-Tips-Customize-Mouse-afb06.png

Instellingen opslaan

De persoonlijke instellingen die er gemaakt worden in SolidWorks zijn op te slaan in een bestand. Met dit bestand is het mogelijk om de eigen SolidWorksinstellingen op andere pc’s toe te passen. Tevens bied het een mogelijkheid om een back-up van de instellingen te maken zodat na bijvoorbeeld een herinstallatie van de PC de eigen instellingen snel te herstellen zijn.

De tool is te vinden in het startmenu van Windows. Start > Alle Programma’s > SolidWorks 2014 > SolidWorks tools > Copy Settings Wizard.

Afbeelding 7: Copy Setting Wizard

SolidWorks-Tips-Customize-Save-Settings-afb07.png

Met de Copy Settings Wizard (afbeelding 7) kunnen middels Save Settings de instellingen opgeslagen worden. Om alleen de persoonlijke instellingen op te slaan is het niet nodig om voor “System Options” een vink te zetten (zie afbeelding 8). 

Afbeelding 8: Save Settings
SolidWorks-Tips-Customize-Save-Settings-afb08.png

Om eerder al opgeslagen instellingen op een pc te zetten dient er gekozen te worden voor Restore settings (zie afbeelding 7). Kies ook hier weer om geen vink te zetten voor de System Options omdat daarmee de paden naar o.a. de templates gewijzigd kunnen worden, dit is vooral van belang als je bij een externe opdrachtgever aan het werk gaat.

Als je meer wilt weten over hoe je SolidWorks aan je persoonlijke wensen kan aanpassen, neem dan contact met mij op.

Jasper Brandwagt