Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

PTC Creo Parametric – Modelleren van een flexibele slang door middel van Parameter

In dit artikel volgt een uitleg hoe in Creo Parametric, met de ‘sweep’ functie een flexible slang gemodelleerd kan worden. Door middel van parameters is de vorm aan te passen. Het eindresultaat is te zien in figuur 1.

Figuur 1


1. We maken een nieuw onderdeel aan en kiezen: ‘Part’ en ‘Solid’.
2. Selecteer de schets functie, kies een gewenst plane en maak met de verschillende schets functies de baan van de flexibele slang. Deze baan kan natuurlijk ook in meerdere vlakken van het assenstelsel lopen. Maar in het voorbeeld gebruik ik alleen het top plane en is de baan gemaakt door middel van de spline functie (zie figuur 2).


Figuur 2

3. Kies daarna het ‘sweep’ commando en selecteer de baan uit de bovengenoemde schets (zie figuur 3 en figuur 4).

Figuur 3


Figuur 4

4. Selecteer linksbovenin het schets icoon (zie figuur 4) en teken op het begin van de lijn een cirkel met de nominale diameter van de slang (zie figuur5).


Figuur 5

5. Valideer de schets en controleer of de slang daadwerkelijk gemodelleerd wordt. De sweep functie is nog steeds actief. Selecteer nu linksboven het icoon die toelaat dat de buitencontour van de slang aangepast mag worden door middel van parameters (zie figuur 6).


Figuur 6

6. Valideer nu de ‘sweep’ functie
7. Nu gaan we een aantal parameters invoeren die betrekking hebben op de contour van de slang. Hiervoor moet het Parameter menu geopend worden die onder het tablad tools te vinden is (zie figuur 7).

Figuur 7

8. Voeg de regels toe die te zien zijn in figuur 8 en voer daarachter de betreffende waarden in. Deze waarden zijn uiteraard later aan te passen, elke slang heeft zo zijn eigen parameters. Het is handig om van de namen een screenshot te maken omdat deze exact gelijk moeten zijn met de namen in een formule die later wordt besproken.

Figuur 8

9. Valideer de waarden, ga terug naar de schets van de cirkel(doe dit door middel van de edit sketch knop in de ‘sweep’ functie (zie figuur 4). Om een verband aan te maken tussen de genoemde parameters is het van belang om een relation aan te maken. Dit doen we door middel van de relations functie (zie figuur 9). Let op dat dit wel gebeurd in de actieve schetsmodus.

Figuur 9

10. Voer in het, nog lege, relations venster de formule in die te vinden is in figuur 10 . Het is van belang dat de formulie begint met de juiste parameter die hoort bij de diamter van de cirkel. Wanneer het relation venster verschijnt zullen de getallen van de afmeting veranderen naar parameters (zie figuur 10). Let op: ook de namen in de formule moeten exact overeenkomen met de parameters uit figuur 8.

Figuur 10

11. Valideer de formule, de schets en de sweep functie. Nu zien we gelijk resultaat (zie figuur 11). Als dit niet naar wens is kunnen de parameters aangepast worden onder het tabblad tools.

Figuur 11

Vanaf nu moet de diameter van de slang aangepast worden in het parameter venster. De baan van slang kan aangepast worden in de schets. Door te spelen met de waarden wordt het vrij snel duidelijk wat de amplitude en peaks waarden doen. Na dit artikel zou het maken van een slang in meerdere vlakken van het assenstelstel een goede oefening zijn, succes!