Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Part Library - Creo Elements/Direct Modeling

In een reeks artikelen wil ik handige modules behandelen die beschikbaar zijn in Creo Elements. Een aantal modules zitten in de basisuitrusting en kunnen zonder aparte licenties geactiveerd worden. Maar voor de meeste modules is het aanschaffen van een aparte licentie een vereiste. Dit tweede artikel zal gaan over de Part Library module.

Sommigen zullen de Part Library al veelvuldig gebruiken en de voordelen ervan inzien. Voor diegene die niet over een licentie beschikken voor deze module zal het voornamelijk een kennismaking zijn. De Part Library heeft naast een database met verschillende onderdelen ook een aantal extra mogelijkheden waarvan ik een aantal in dit artikel wil behandelen.
In figuur 1 zie je waar je de optie ‘Part Library’ kunt aanzetten:

 • Part Library activeren via [File] -> [Modules] -> [Applications] -> [Part Library]
 • Na het activeren verschijnt automatisch de Part Library-tab.


Figuur 1

De mogelijkheden van Part Library

In figuur 2 zijn gelijk al de mogelijkheden die Part Library biedt te zien. Naast de onderdelenbibliotheek kunnen complete bout/moer-verbindingen, inclusief gaten, gemaakt worden met Screw Connections.

Figuur 2

Daarnaast zijn er mogelijkheden om vertandingen te modelleren, spieën toe te passen, draad op een as of in een gat te maken en verschillende boor features te maken.

De bibliotheek

 • Met de knop [Load] krijg je de standaard bibliotheek te zien. Zie figuur 3. Er is ook de mogelijkheid om eigen onderdelen aan de bibliotheek toe te voegen.  
 • Figuur 4 laat zien hoe een DIN933 M12x30 bout wordt geladen.


Figuur 3  

Figuur 4

 • Uiteindelijk kan de bout gelijk op verschillende manieren gepositioneerd worden. Zie figuur 5.


Figuur 5

 • Onder de knop [Modify] kunnen lineaire en radiale patronen gemaakt worden. Tevens kan de gekozen bout vervangen worden door een bout met bijvoorbeeld een andere lengte en/of diameter. Zie figuur 6.Figuur 6

Screw Connections

 • Zoals eerder besproken kunnen met de functie Screw Connection complete verbindingen gemaakt worden.
 • Na de knop [New] kunnen de gewenste parameters gekozen worden. In dit geval is er een radiaal patroon gekozen. Na de positiebepaling worden de verbindingen automatisch aangemaakt. Zie figuur 7 en 8


  Figuur 7


Figuur 8

 • Door middel van de knop [Modify] kunnen de samengestelde verbindingen aangepast worden.

Vertandingen, spieën en materiaal 

Figuur 9 laat voorbeelden zien van vertandingen die gemaakt kunnen worden. Om deze vertandingen te maken hoeft men alleen parameters zoals de module, het aantal tanden, de positie en eventueel een bestaande as te kiezen. Hetzelfde geldt voor het maken van een spie met bijvoorbeeld een spiebaan.

Figuur 9

Naast de knoppen van bovengenoemde functies zit de knop [Information]. Hiermee is het mogelijk aan elk onderdeel, ongeacht of dit uit de Part Library komt of niet, een bepaald materiaal toe te wijzen. Zie figuur 10.

Figuur 10

In figuur 11 zijn de mogelijkheden te zien waarmee gaten, genormaliseerde center gaten, ondersnijdingen en groeven gemaakt kunnen worden.

Figuur 11

Naast de onderdelenbibliotheek biedt de Part Libary module dus een aantal leuke extra’s. De module wordt meestal in combinatie met Model Manager gebruikt waardoor je bijvoorbeeld standaard onderdelen een artikelnummer kan geven. 

Als je vaak standaard bevestigingsmiddelen en profielen toepast en er is geen licentie voor de Part Library, dan biedt deze module uitkomst en kan er veel tijd bespaard worden.