Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development 
Image

Oplossing verschalingsproblemen – Creo Elements

In de reeks artikelen ‘handige modules in Creo Elements’ een vijfde artikel. Deze keer een kort artikel maar met een belangrijke tip: –de oplossing voor de verschaling bij het opslaan en inladen van .dwg en .dxf bestanden.

Wanneer je tekeningen vanuit annotation opslaat als .dwg of .dxf bestanden en dit hierna opent in bijvoorbeeld AutoCAD zul je merken dat de tekening verschaald is. Vanuit Creo wordt er namelijk onder water een verschaling van 25.4 uitgevoerd. Meestal is dit ongewenst en zorgt voor extra (onnodig) werk.

In het bestand dxfdwg.con moet de parameter ‘CustomUnits’ omgezet worden van ON naar OFF (of net omgekeerd). Door dit om te zetten wordt ervoor gezorgd dat de vertaler wel goed werkt. Opnieuw opstarten van Annotation of Drafting is niet vereist. Door middel van de volgende handelingen is dit probleem gemakkelijk op te lossen:

1. Zoek het dxfdwg.con bestand op, deze is te vinden op de volgende locaties:

Annotation: C:\Program Files\PTC\Creo Elements\Direct Modeling 19.0\dxfdwg\dxfdwg.con
Drafting: C:\Program Files (x86)\PTC\Creo Elements\Direct Drafting 19.0\dxfdwg\\dxfdwg.con

2. Open het bestand via [rechter muisklik] – [Edit with Notepad++] (figuur 1). Als je geen Notepad++ hebt kun je dat hier downloaden.
Let op: het dxfdwg.con bestand kan het kenmerk Alleen-lezen hebben, deze moet uitgezet worden om het bestand aan te kunnen passen.

Figuur 1

3. Wijzig in de regel ‘CustomUnits’ ON naar OFF (figuur 2). Kom je het probleem weer tegen, wissel dan juist OFF naar ON.

Figuur 2

4. Sla het document op. de wijziging is nu ingesteld en een volgende keer zal bij het opslaan van een tekening de tekening niet meer verschaald zijn.

Maarten Fijnvandraat