Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Gratis iLogic scripts voor workplanes - Inventor

Veel engineers laten hun workplanes en schetsen aan in hun samenstelling en gebruiken vervolgens ‘object visibility’ om workplanes uit te zetten. Echter als je collega in een hogere samenstelling werkt staan de workplanes nog gewoon aan. Ik ergerde mij groen en geel aan die oranje brij van workplanes die ik soms van collega’s kreeg dat ik mij ben gaan verdiepen in workplanes. In dit artikel leg ik jullie hier meer over uit en deel ik daarnaast iLogic scripts om deze te manipuleren.

Workplanes

Workplanes kun je uitzetten vanuit het model én vanuit een hogere samenstelling. Let op: Dit is niet hetzelfde. Vanuit de hogere samenstelling is dit officiëel een ‘workplaneproxy’. Je ziet geen verschil, maar het is een ander object dat je apart aan en uit kunt zetten. Vandaar dat je soms een workplane ziet die je eerder dacht uitgezet te hebben.

Als je direct in de onderdelen die je maakt de workplanes uitzet ondervind je hier minder hinder van. Maar in de haast om tekeningen af te krijgen gun je jezelf die tijd soms niet.

Ik heb een aantal jaar geleden een script gemaakt die ik eigenlijk nog elke dag gebruik. Een simpel script dat alle workplanes, workaxis, schetsen enzovoorts uitzet. Alleen worksurfaces blijven aan omdat soms een imported component gemaakt is van surfaces en dan zou die ontzichtbaar worden.

Deze wil ik graag met jullie delen en kun je downloaden via deze link.

Als je dit script gebruikt, kun je in tegenstelling tot ‘object visibility’ later één workplane aanzetten zonder dat alle andere workplanes aanspringen.

Origin planes

Onlangs ontdekte ik hoe vaak ik voor een onderdeel zoek naar de origin planes. Als je netjes construeert zitten de workplanes in het midden en dat is handig constrainen. Maar nog belangrijker: Origin workplanes gaan nooit kapot. Geometrie is vaak nog onderhevig aan veranderingen en dat zorgt altijd voor vervelende constraint errors. Maar ook ik ben soms wat lui en te gehaast om die origin plane op te zoeken in de model browser.

Vandaar dat ik een iLogic script schreef dat origin workplanes aanzet van geselecteerde componenten. Ook deze wilde ik met jullie delen, deze is te downloaden via deze link.

Gebruik van de scripts

In de volgende stappen is toegelicht hoe je de scripts kunt gebruiken.

  1. Download bovenstaande .txt files en sla deze op je computer op.
  2. Ga bij Manage (figuur 1) naar iLogic Browser.
  3. Kies vervolgens voor External rules en kies voor ‘Add External Rule’
  4. Selecteer het opgeslagen script (.txt) en klik op open.
  5. Door met je rechtermuisknop op het script te klikken kun je nu kiezen voor‘Run Rule’.

Figuur 1

Je kunt nu het script gebruiken.


Dit is de eerste keer dat ik op deze manier iLogic scripts deel. Ik ben dan ook benieuwd naar jullie ervaringen. Laat graag een berichtje achter door mij te mailen of via LinkedIn als je van plan bent deze te gebruiken, wellicht dat ik dan meer ga delen in de toekomst.

Vragen of suggesties over dit artikel?
Stuur me dan een mail of zoek contact via LinkedIn.  

Arnold van der Veen