Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Gebruik Toolbox Creo Elements Direct Modeling

In dit artikel wordt het gebruik van de “Toolbox” behandeld met de nadruk op gebruik in versie 18.0 en 18.1. Tot versie 17.5 was het gebruik van de toolbox vrij gemakkelijk. Om de toolbox echter ook in versie 18.1 te kunnen gebruiken is er toch wel enige toelichting nodig, die in deze handleiding te lezen is.

Eind 2012 kwam Creo Elements Direct 18.0 op de markt, korte tijd later verscheen versie 18.1. Omdat er in versie 18 een nieuwe “User Interface” wordt gebruikt in vergelijking met eerdere versies is het, ook al ben je een ervaren gebruiker, wel even zoeken naar de gewenste commando buttons. Het is duidelijk geen update zoals dat voorgaande keren het geval was.

De nieuwe “User Interface” verschilt behoorlijk met de voorgaande versies en dat vraagt (veel) gewenning. Deze nieuwe “User interface” is in alle Creo Element / Direct producten ingevoerd en is om een consequente gebruikers ervaring te verkrijgen. Bij Creo Element / Direct producten moet men denken aan Model Manager–Modeling en Drafting.

Net als bijna alle andere CAD pakketten heeft Creo vanaf versie 18.0 nu dus ook een zogenaamde Ribbon. Zie figuur 1 hieronder, Annotation en Drafting nu ook met “Ribbon” 

Figuur 1: Creo Command Ribbon (Modeling)

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-01-Creo-Command-Ribbon.png

Zoals in het begin van dit artikel al genoemd is wordt er ingegaan op de werking van de “Toolbox” vanaf versie 18. Tot versie 18 was het zo dat als je een goed bruikbare tool had (LISP) je deze in het 3d scherm kon slepen en direct klaar voor gebruik was. In versie 18 lukt dat nog wel maar niet meer op dezelfde wijze. Hier volgt hoe je dat kunt doen.

Toolbox
De gewenste te gebruiken tool (LISP) dient eerst aangepast worden met de tekst “:toolbox-button t“. Indien je nog geen tool hebt, adviseer ik om dan even te zoeken op de site osd.cad.de. Dit is de “Inoffizielle Hilfeseite zum 3D-CAD von Co Create”.

  • Ga vervolgens naar “Hilfeseite zum OneSpace Designer–CAD.de”
  • Zoek bij “LISP programs for 3D” (evt. taal keuze is mogelijk)
  • Als voorbeeld is hier “Modeling a chain automatically” gekozen, je komt dan in onderstaand veld terecht (figuur 2)

Figuur 2: Modeling a chain automatically

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-0CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-02-Modeling-a-chain-automatically.png
  • Druk op “kette_v11.lsp”. Copy en paste daarna de gehele tekst inhoud naar kladblok en sla het op als bijvoorbeeld ketting.lsp
  • Voor de “:toolbox-button t” tekst te plaatsen ziet de (LISP) file er als volgt uit zie figuur 3. 

Figuur 3: LISP file 

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-03-chain-notepad.png
  • In dit .lsp bestand nu nog de tekst “:toolbox-button t” op de juiste plaats er in plakken. Dan moet de (LISP) file er als volgt uit zien (figuur 4):

Figuur 4: LISP file “:toolbox-button t” op de juiste plaats plakken

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-04-chain-notepad.png
  • Sla dit op met een naam bijvoorbeeld “ ketting.lsp.” en sleep deze file in 3d veld.
  • In het toolbox icoon (links boven veld hamer en beitel) zie onder: is de tool zichtbaar en klaar voor gebruik (facebook 5).

Figuur 5: Toolbox icoon

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-05-toolbox-icon.png


Een toolbox programma (zogenaamde LISP) schrijven (List P) vraagt specifieke kennis hiervan en wordt door de gemiddelde gebruiker van Creo meestal niet gedaan. Wil je hier toch meer van weten ga dan in Creo Element / Direct versie 18 of 18.1 naar “help” rechtsboven in het scherm zie onder (figuur 6).

Figuur 6: “help”

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-06-help.png
  • Toets dan bij help in het search veld “lisp” zie figuur 7.

Figuur 7: zoek naar "lisp"

CREO-Elements-Direct-18-Toolbox-07-help-search.png

Hier kun je met de Integration Kit uitleg meer te weten komen over de LISP files.

Let op!
Niet alle LISP files werken altijd, dit komt door de versie waarvoor een LISP geschreven is, dit moet dan voor die betreffende file uitgezocht en aangepast worden en dan met de juiste toevoeging voor de te gebruiken versie aangepast.

Tot zover dit artikel over de “toolbox” vanaf versie 18. Dit is echter maar één van de verschillen tussen de Creo Element / Direct versies van voor en na 18.0 en 18.1. Voor meer informatie over de overige en de verschillen in de zogenaamde “Annotation”(=2d gedeelte) kun je me altijd benaderen.

Casper Cramer
ccramer@akos.nl