Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

Een nieuwe release van Inventor

Autodesk brengt zijn grote nieuwe release van Inventor meestal uit in april, en vaak geven zij een maand later de resellers van de software seminars over de nieuwste ontwikkelingen. Dit zal ongetwijfeld niet veranderen.

Maar de laatste twee jaar komen er tussendoor ook meerdere kleine releases uit. De eerste keer dat Autodesk dit deed was in 2015 met Vault 2015 R2, en dat leek éénmalig. Maar vorig jaar kreeg Inventor 2016 al twee extra releases en sinds juli heeft Inventor 2017 ook een 2e release. Over deze laatste release wil ik jullie meer vertellen in dit artikel.

Inventor 2017 R2.

In de laatste release heeft Autodesk meer dan veertig ideeën van gebruikers geïmplementeerd die aangegeven zijn via IdeaStation.

De nieuwe release is geen automatische download, je moet deze zelf downloaden van de website. Als je momenteel Inventor 2017 gebruikt, of dit jaar nog van plan bent over te stappen op 2017, is het een kleine moeite om deze release te downloaden. In dit artikel schrijf ik waar je het kan downloaden en zoom ik in op een paar interessante verbeteringen.

Downloaden van 2017 R2Om de nieuwe release te downloaden log je in op de subscription pagina van Autodesk: (Of vraag je Cad manager om hierop in te loggen) en doorloop je onderstaande stappen.

• Ga naar downloads van Inventor 2017 (of Product Design Suite) en selecteer ‘Downloads’ (figuur 1).


Figuur 1


• Klik op Updates & Add-ons, search, en typ: ‘inventor 2017 R2’ en klik vervolgens op ‘Browser download’ (figuur 2).

Figuur 2

• De download start nu en loopt verder vanzelf (figuur 3). 


Figuur 3


Verbeteringen

 1. Model Browser
  De eerste verbetering die opvalt is de UI van de modelbrowser, deze is iets duidelijker en strakker. Zie onderstaande tabel.
  Inventor 2017  Inventor 2017 Release 2
   


    2. Undo/redo
  Misschien herkenbaar: je drukt ongeveer 10x op ‘undo’ om weer op dat punt te komen waarbij je even de verkeerde kant op ging. Maar wat je precies ongedaan maakt bij de 9e en 10e undo actie weet je niet meer.

  Je hebt nu een sub menu waarin je precies kunt zien wat je laatste aanpassingen zijn geweest, zie figuur 4.

  Figuur 4

 3. Mirror component
  Je kunt in een assembly (figuur 5) snel mirrorren op de origin planes (in menu rechtsboven) en de gemaakte onderdelen direct grounden (Ground new components links onder).

  Figuur 5

 4. Bill of Material
  Je kunt nu meerdere documenten tegelijk openen, zie figuur 6.

  Figuur 6

 5. Drawing Balloons
  Ooit tevergeeefs geprobeerd om de posbollen te sorteren (figuur 7)?

  Figuur 7

  Dat kan nu EIN – DE – LIJK (zie figuur 8)!

  Figuur 8

 6. Batch Plot
  Van de batch plot had ik de grootste verwachtingen. Een batchplot van Inventor die zich auto resized op drawing sheet (zie figuur 9). Dit werkt maar over het algemeen komen A4 en A3 uit de printer en A2 en hoger uit een plotter en je kunt helaas niet meerdere apparaten selecteren. 

  Figuur 9

  De batchplot functie is te vinden in de Task Scheduler (zie figuur 10).
  Windows Start menu → Programma’s / Apps → Inventor 2017 → Tools → Task Scheduler


  Figuur 10

 7. Mini-Toolbar
  De mini toolbar (figuur 11) zit al enige tijd in Inventor. Ik heb echt geprobeerd dit te gebruiken, maar net als de meeste gebruikers plaatste ik deze mini toolbar ver weg in een hoek en openden vervolgens het oude en vertrouwde menu.


  Figuur 11

  In deze nieuwe versie kan het menu (eindelijk) weer uitgezet worden (figuur 12), in figuur 13 zie je het oude menu weer terug.


  Figuur 12


  Figuur 13

Conclusie

Vroeger kwam Product design suite op 6 cd’s, later op USB-Stick en tegenwoordig vrijwel altijd digitaal. Het uitbrengen van een extra release brengt geen logitieke kosten meer met zich mee. De drempel is een stuk lager, dus de vraag is: waarom wachten?

Er lijkt sprake van een nieuwe trend, en dat past wel in een tijd waarin alles sneller moet. Muziekartiesten zetten tegenwoordig ook steeds vaker hun nieuwe nummer direct online in plaats van te wachten tot het album af is. Misschien is één grote update per jaar ouderwets? Persoonlijk ben ik er wel over te spreken. Ik merk dat in de grote jaarlijkse releases vooral de nadruk ligt op implementeren van nieuwe functies (bijvoorbeeld Freeform, Joints, 3D printing), terwijl deze releases tussendoor vooral verbeteringen en wensen van klanten toevoegen.

Vragen of suggesties over dit artikel?
Stuur me dan een mail of zoek contact via LinkedIn.  

Arnold van der Veen