Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
the engineers of development
Image

De basics onder de loep: schetsen met Inventor

Met dit artikel wil ik een paar instellingen van Inventor bespreken met betrekking tot schetsen. De default instellingen zijn niet altijd de beste, een paar kleine instellingen kunnen een hoop frustratie wegnemen.

Application options

Elke keer als ik door de applications options zoek ontdek ik weer iets nieuws. Het loont om hier gewoon af en toedoorheen te pluizen zonder dat je echt specifiek op zoek bent naar iets.

Horizontal & Vertical constraints

 Toen ik deze tip ontving was het alsof iemand mij uitlegde dat ik mijn hele leven lang mijn veters verkeerd strikte. 

Standaard staat de ‘Constraint Inference Priority’ op ‘Parallel and perpendicular’, maar er is nog een optie: ‘Horizontal and vertical’ (figuur 1). Naar mijn idee een betere instelling om standaard je schetsen mee te maken. Hieronder beschrijf ik het verschil.

De standaard instelling ‘Parallel and perpendicular’ maakt de volgende schets in Inventor 2016 (figuur 2):


Figuur 2

De lijn met de horizontal constraint is de eerste lijn, daarna heb ik de rest van de schets gemaakt. Je ziet dat elke rechte lijn vervolgens gerelateerd is aan een eerdere lijn.
Wanneer je in dit geval iets moet wijzigen in de schets dan moet je altijd op de hoogte zijn van wat de invloed is op andere lijnen (figuur 3).


Figuur 3

Bij de instelling ‘Horizontal and vertical’ constraints zijn deze lijnen onafhankelijk van elkaar. Je hoeft niet langer aan je schets te trekken om te zien welke lijnen nu weer los zitten (figuur 4).


Figuur 4


Tegelijk wil ik de werkwijze met ‘Parallel and perpendicular’ ook niet compleet wegcijferen, deze werkt bijvoorbeeld wel beter met roteren (figuur 5).


Figuur 5

Het gebruik van ‘horizontal and vertical’ is echter in de meeste gevallen handiger. Ik zet maar heel af en toe de setting naar ‘Parallel and perpendicular’, bijvoorbeeld als ik een gecompliceerde schets onder een hoek moet maken.

Extra tip: Door de toets ‘Ctrl’ ingedrukt te houden terwijl je een lijn trekt worden er geen constraints aangemaakt.

Correct assenstelsel/aanzichten

Wanneer je een onderdeel of samenstelling in een hogere samenstelling plaatst, komt het geregeld voor dat deze op zijn kop staat. Dit is natuurlijk snel opgelost met een paar constraints maar toch onhandig. En eigenlijk zit hier al zolang Inventor bestaat, naar mijn bescheiden mening uiteraard, een fout in de basis template. Dit kan ik het beste illustreren door de Autocad viewcube en Assenstelsel naast die van Inventor te leggen:

 AutoCAD: Inventor:
   
 AutoCAD: Z-omhoog=Top View Inventor: Z-omhoog=Front View


Maar hoe kan dit? De Z-richting kan niet zowel Top als Front zijn? AutoCAD heeft het naar mijn idee bij het juiste eind.

In feite maakt het voor machine onderdelen niet zo heel veel uit in welke richting de X, Y of Z-as staat, je constraint het immers toch aan elkaar en niemand ziet het verschil. Het onderdeel wordt hoogstens misschien ook nog elders gebruikt met een andere oriëntatie in de machine. Maar de juiste richting is WEL belangrijk op lay-out tekeningen van bijvoorbeeld een gebouw, fabriek of schip omdat daarbij de regel is dat de Z-as de hoogte is. Het is wel netjes dat als je een apparaat of machine in een lay-out plaatst, de bovenzijde ook werkelijk de bovenzijde is.

Een lang verhaal. Maar waar het op neer komt is dat je in de templates (IPT én IAM) het beste de viewcube als volgt kunt aanpassen:

Ga naar ‘Options’ en kies bij ViewCube Orientation: Front XZ(-Y) en Top View Plane XY(+Z) (figuur 6).


Figuur 6

Klik vervolgens op 'Reset Front' (figuur 7).


Figuur 7

De viewcube is nu hetzelfde ingesteld als AutoCAD. Controleer nog wel je planes voordat je de template gebruikt! Dit doe je door de viewcube haaks in de richting van Top te zetten (figuur 8)


Figuur 8

Zet vervolgens een horizontal en vertical constraint. Check of de horizontale lijn ook een horizontale constraint heeft en maak vervolgens een tekstveld. Check of de tekst leesbaar is en niet in spiegelbeeld staat.Herhaal deze stappen voor de Front view en Right view, zie mijn advies in de tabel hieronder.

 Standaard in Inventor: Mijn advies:
   
  
 


Helaas is hiermee wel de tekst in front aanzicht in spiegelbeeld (wel goed vanuit achteraanzicht), echter staat de rest allemaal wel een stuk logischer ten opzichte van de standaard instellingen. Je zult merken dat je tekst voornamelijk gebruikt in top view en die staat nu correct.

Conclusie

Door de aanpassing aan de viewcube hoef je niet meer te testen of je een horizontal of vertical constraint moet leggen, één blik op de viewcube en je weet het en dankzij de aanpassing naar horizontal en vertical constraints gaan er minder snel constraints kapot in je schets.

Eigenlijk zijn dit twee kleine simpele instellingen die een wereld van een verschil maken tijdens het schetsen. Werk een tijdje met deze instellingen en je zult merken dat je veel prettiger werkt met Inventor.

Vragen of suggesties over dit artikel?
Stuur me dan een mail of zoek contact via LinkedIn.  

Arnold van der Veen