Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

Samenwerking Technasium Het Streek te Ede en AKOS Projects

Begin februari 2014 namen vier leerlingen van 5 VWO van het CSG Het Streek te Ede contact op met AKOS. Zij volgen het technasium en wilden graag een technisch project uitvoeren voor AKOS. Het technasium is een VWO opleiding waarbij leerlingen extra technische vakken volgen, waaronder Onderzoeken & Ontwerpen. De leerlingen voeren ook twee maal per jaar gedurende 8-10 weken een project uit.

Laat jongeren kennismaken met techniek! 
AKOS werkt hier natuurlijk graag aan mee. Gezien de schaarste op de technische arbeidsmarkt vinden we het belangrijk dat leerlingen jong in aanraking komen met techniek. Bovendien krijgen deze leerlingen hierdoor als potentieel medewerker een goede indruk waar AKOS voor staat. Behalve onze belangstelling voor deze samenwerking, deed zich binnen AKOS een mooi project voor waar de leerlingen aan mee konden werken: basis ontwerp van een nieuwe industriële uienschiller.

De opdracht
De vraag van de klant was helder: het netto rendement van de huidige uienschilmachines moest van circa 70% naar meer dan 90%, met een ongeveer gelijkblijvende kostprijs per geschilde ui. Belangrijk hierbij is dat het rendement van de huidig beschikbare machines zo slecht is dat het loont om de uien te transporteren naar Polen om ze daar handmatig te laten schillen. De kosten verbonden aan de verbetering van de bestaande oplossingen moest dus komen uit besparing op transportkosten naar Polen en de daar verrichte handarbeid, hetgeen niet onaanzienlijk is.

De vier leerlingen waren erg enthousiast over het project waaraan zij konden meewerken en gingen voortvarend aan de slag. Ze kwamen eerst langs om met AKOS de details en randvoorwaarden van het project af te spreken. Vervolgens hebben zij een vooronderzoek uitgevoerd naar de verschillende uienschillers en de voor- en nadelen daarvan, dit is vervolgens besproken met AKOS. Op basis hiervan zijn de vier leerlingen aan de slag gegaan met het bedenken van nieuwe oplossingen, waarbij ze de beste oplossing verder hebben uitgewerkt. Het project werd afgerond met een eindpresentatie, waarbij ook AKOS aanwezig was.

Resultaat

technasium-het-streek-ede-vmbo-havo-vwo.jpg

De samenwerking heeft geleid tot een mooi resultaat, zowel voor de klant / AKOS als voor de leerlingen. Het project verliep zeer gestructureerd, de leerlingen communiceerden uitstekend en hebben waardevolle resultaten opgeleverd waar AKOS verder mee kan in het project.

De leerlingen kregen een mooi cijfer, een 8,5 voor de presentatie en een 9 voor het eindrapport, én hebben veel geleerd van het project. We citeren de leerlingen: ‘We hebben dit project als erg prettig ervaren, een heel ander project dan normaal maar wel met veel meer diepgang dan normaal. Ook hebben we erg veel plezier gehad tijdens het testen met de uien en heeft het ons aan het denken gezet.’

Henrike Verhoeve


Voor meer informatie rondom deze samenwerking, of dit project neem contact op met Henrike Verhoeve

Publicatiedatum: 5 augustus 2014