Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen

AKOS weet waar Abraham de mosterd haalt!

Hofleverancier De Marne’s Fabrieken is marktleider in mosterd. Samen met AKOS wordt het productieproces geoptimaliseerd en verduurzaamd en worden bovendien de producten verbeterd.

AKOS levert hierbij de expertise, waarbij het proces over de volle breedte onder de loep wordt genomen, op het gebied van:

  • waterbesparing
  • energieterugwinning
  • efficiëntere productie
  • productoptimalisatie door thermische behandeling voor een langere houdbaarheid en constantere smaakbeleving

Productieoptimalisatie

Waterverbruik is vaak een onderbelicht aspect in het productieproces. Water is in Nederland weliswaar goedkoop, maar het wordt ook hier steeds duurder. Daarnaast wordt het in veel productieprocessen in enorme hoeveelheden gebruikt. Niet alleen als proceswater voor de producten zelf, maar ook als koelwater voor de machines en processen.

Een verbruik van 500 liter koelwater per uur is bijvoorbeeld niets bijzonders. Voor productiebedrijven die volcontinu draaien lopen de hoeveelheden dan al snel op tot ruim 4 miljoen liter per jaar. Water dat niet alleen moet worden ingekocht, maar tevens moet worden geloosd of gezuiverd.

AKOS heeft voor De Marne’s Fabrieken een manier bedacht om het koelwater te hergebruiken. Het verwarmde koelwater dat uit de machines en processen wordt teruggewonnen wordt gebruikt voor reinigingsdoeleinden en als warm proceswater om tijd en energie te besparen om de producten te verwarmen. Daarnaast kan het warme water gebruikt worden voor ruimteverwarming in de koude wintermaanden.

Een mooi voorbeeld van verduurzaming van productieprocessen!

Productoptimalisatie

Om Marne’s mosterd een langere houdbaarheid en een constantere smaakbeleving te geven wordt een thermische unit toegepast om de aanwezige enzymen in de mosterd te inactiveren. Dit zorgt voor een langere en betere smaakbeleving voor zowel de consumenten als de industriële producten van De Marne’s Fabrieken.

Er wordt gebruik gemaakt van het HTST (High Temperature, Short Time) principe om het product zo zacht mogelijk te behandelen. De thermische unit is uitgevoerd om alle types mosterd te maken, van gladde tot hele grove mosterd, met zo minimaal mogelijk beschadigingen van de integriteit en structuur van het product.

Kennis delen

De samenwerking tussen De Marne’s Fabrieken en AKOS verloopt voor beide partijen voorspoedig en levert behalve voordelen in efficiency en winstgevendheid nog een heel belangrijk voordeel op voor beide bedrijven: er wordt kennis gedeeld. Het klinkt als een cliché, maar het 1 + 1 = 3 principe is hier volledig van toepassing. Door nauw samen te werken en van elkaar te leren komen beide bedrijven op een hogere niveau en ontstaat een waardevol partnership voor jaren!

Wilt u weten wat AKOS voor u kan betekenen? Neem contact op met Tim Boers, 06 55 23 86 40 / tboers@akos.nl

Publicatiedatum: 25 maart 2015